Stöd till korttidsarbete slår rekord i Långbänk

När finanskrisen slog till hårt 2008-09 så ville både företag och fackliga organisationer att staten skulle kunna stöda korttidsarbete i avvaktan på att verksamheten kunde komma igång igen. Då fanns inte något system för detta, och neddragningar gjordes som inte långsiktigt var motiverade. Hur ett stöd skulle utformas blev en fråga för framtiden. Staten skulle ta fram och besluta om ett sådant system.

Först 10 år senare hade regeringen tänkt färdigt och tillsatte en utredning. Det skedde formellt i form av kommittédirektiv den 18 februari 2018. Särskild utredare blev fd Metallordföranden Anders Ferbe. Han skulle leverera sitt förslag till statligt stöd för korttidsarbete senast den 15 juni 2018. Snabbt skulle det utredas som legat och väntat i 10 år.

Dagen innan utredningen skulle läggas fram, den 14 juni, fick utredaren respit. Han kunde inte leverera sitt förslag den 15 juni. Nytt datum blev den 10 augusti. Det hann utredaren inte häller med, utan lämnade utredningen fem dagar för sent, den 15 augusti 2018. Egentligen är detta inte så mycket att orda om, när två regeringar efter varandra väntat i hela 10 år med att starta utredningen.

Sedan gick utredningen ut på remiss – från finansdepartementet – och de svarande fick två månader på sig. I stort sett alla 56 remissinstanser tillstyrkte förslaget, och det är precis ett år sedan dessa kom in till Finansen. I oktober 2018.

Idag uppmärksammar Dagens Eko att regeringen inte gjort något åt förslaget om stöd till korttidsarbete. Det uppmärksammas när konjunkturen dalar och behov av insatser kanske kommer. Finansministern Magdalena Andersson får frågan, varför förslag inte lagts fram, borde ha funnits i budgeten. Löftet var ju att systemet skulle träda i kraft den 1 januari 2020. Svaret: “Det arbetet har inte hunnits med än. Det tar lite tid att få alla förslag på plats”. På 12 månader klarar inte finansen av det som remissinstanserna klarade av på två månader. (Och journalisten nöjer sig med denna bortförklaring)

Så behovet om korttidsarbete som stod klart 2008 kan inte vara klart ens 12 år senare…..

Regeringskansliet fungerar inte. Och vi kan se att det svenska politiska systemet inte fungerar. Långbänken ska hyllas till varje pris, även till priset av en större arbetslöshet. Länge leve Långbänken

PS Vem klarade korttidsarbetet, en fyradagarsvecka 2009, trots avsaknad av statligt stöd? Jo, Scania under ledning av Leif Östling.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.