Statskontoret ger Utrikeshandelsministern bakläxa

I augusti månad gav Utrikeshandelsminister Mikael Damberg  Statskontoret i uppdrag att utreda om olika statliga aktörer överlappade varandra i fråga om export-främjande. Svaret är nej. Sammanfattningsvis säger Statskontoret har “kartläggningen dock inte kunnat påvisa att två aktörer erbjuder exakt samma tjänst till samma målgrupp”. Så egentligen fanns ingen anledning att Statskontoret lade ned tid och pengar på detta.

Men: Statskontoret upptäckte att problemet låg i den nya Exportstrategin som anvisade Team Sweden som en samlande exportfrämjande-aktör. Så här säger Statskontoret:

Bildandet av Team Sweden kan bidra till att öka effektiviteten och undvika överlappningar. Dock upplever flera av de representanter för främjande aktörer som Sweco har intervjuat att syftet och målsättningen med Team Sweden inte är tillräckligt tydligt. För att resultat ska kunna uppnås menar Sweco att Team Swedens funktion och innehåll behöver förtydligas både för de inblandande aktörerna och för företagen. Enligt Sweco behöver regeringen utöver det tydliggöra och koppla aktörernas uppdrag till Team Sweden och avsätta tillräckliga resurser för Team Swedens samordnande funktion.

Som jag tidigare berättat i en blogg i slutet på januari i år, så var det stark kritik mot regeringens Exportstrategi vid ett möte. Hela 150 seniora deltog i Svenskt Näringslivs, Almegas och Teknikföretagens exportseminarium den 21 januari i år. “Vem ringer man om man vill tala med Team Seden” var en ironiska fråga som ställdes. Den kritiken får sitt diplomatiska svar av Statskontoret, som menar att det är Utrikeshandelsministern och hans statssekreterare som ska se till att deras Team Sweden fungerar bättre. Tack för den upplysningen!

Och så ville seminariet att handlingsplanen som skulle följa Exportstrategin fick se dagens ljus.

Inget negativt sägs i studien om Tillväxtanalys, som Utrikeshandelsministerns statssekreterare vill slå sönder. Statskontoret beskriver bara det värdefulla arbete som den myndigheten gör på det indirekt exportfrämjande området.

En klart positiv utveckling: Exporten ökar, liksom exportandelarna till en del länder. Bra.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.