Statlig utredning; Radikalt innovationsförslag

I fredags kom utredningen om den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolar.”Innovatioinsstödjander verksamheter vid universitet och högskolor” SOU 2012:41.  Där konstateras att denna verksamhet fungerar överraskande väl, trots klart bristande förutsättningar. Varför säger man inte: De gör så gott de kan (ibland med viss framgång) inom ett system som inte fungerar?

Utredaren Curt Karlsson med sekreteraren i utredningen Göran Hessling skräder annars inte orden. Eller vad sägs om att “Utan uppdrag och utan pengar” blir den innovationsstödjande verksamheten inte uppmärksammad av den akademierna ledningen. Det saknas viktiga instrument, som gör verksamheten “som att försöka äta middag med båda händerna på ryggen”.

Här skulle uppräkningen av bristerna göras lång, Den som är intresserad kan läsa utredningens inledande sammanfattning och kapitel 10 “Översiktlig bedömning…” Här skall nämnas två avgörande fel för att få fart på innovationsverksamheten. Brist på kapital i tidiga skeden och brist på managementkunnande och entreprenörskap.

För att “säkerställa Sveriges ekonomiska tillväxt och konkurrenskraft” förslår utredaren 22 olika åtgärder. Viktigast är ett nytt system och helt andra ekonmiska resurser än tidigare. Lärosätena och holdingbolagen skall få en mer generell uppgift att sprida kunskap och främja innovation. I detta ligger att t ex finansiera de verkligt tidiga skedena,vad utredaren kallar “försåddfas”. Däremot skall högskolan inte bära ansvaret för kopletterande insatser, riskkapitalförsörning och entreprenörskap – managementinsatser. Detta är lite revolutionerande.

Därtill kommer att systemet – lörosätena – som idag får cirka 100 miljoner för sitt innovationsarbete skall få detta fyrdubblat. Totalt cirka 400 miljoner. Därtill skall systemet utvecklas genom beslut av regeringen på flera olika områden. Den tredje uppgiften skall preciseras ordentligt, enligt utredningen. De immatriella rättigheterna skall kraftigt förstärkas, enligt utredningens förslag. Dessa förslag får inte utrymme i detta blogginlägg.

Denna utredning är ytterligare ett välkommet inslag i den svenska innovationspolitiken. Underligt nog verkar media helt ointresserat.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.