Det var med en stor tillfredsställelse som jag för fyra månader sedan välkomnade en utredning av statens insatser för riskkapital i Sverige. För första gången skulle företagens behov var utgångspunkten. I kommittédirektiven stod inledningsvis att “En särskild utredare ska kartlägga behovet av statligt marknadskompletterande finansieringsinsatser riktade till små och medelstora företag”.
Någon sådan kartläggning har inte utredaren gjort. Han har bara redovisat vad andra studier kommit fram till. I utredningen samlas några studier under rubriken “Några aktuella studier”, och där redovisas Företagarnas senaste kartläggning som redovisar att 56 procent av företagen har problem med finansiera investeringar med externt kapital eller krediter. Men någon egen kartläggning har inte utredaren gjort, enligt direktiven.
Men förslagen är välkomna, även om det är underligt att de inte baseras på en egen kartläggning. Det stora förslaget är en fond-i-fond på 3 miljarder kronor. Det föreslogs från IVA:s Innovation för Tillväxt för 5 år sedan, och nu äntligen verkar det bli av. “En fondstruktur for innovation och tillväxt“, heter utredningen som gjorts av Hans Rydstad.
Utgångspunkten för utredningen har varit att många innovativa och växande företag har svårt att få finansiering. Detta ska åtgärdas genom mer riskvilligt kapital i tidiga utvecklingsfaser. Åtgärder som i hög grad bygger på och stimulerar samverkan och samfinansiering med privata finansiärer, enligt utredaren.
Förslagen går ut på att
Ett nationellt ”Fond-i-fond” bolag, Fondinvest AB, bildas som får i uppgift att investera genom privata fonder med inriktade på investeringar i företags tidiga faser. (3 miljarder)
- Ett garantiinstrument sätts upp för att stödja bankutlåningen till företag med behov av krediter sin utveckling.
- En ”demonstrationsanläggningsfond” för investeringar i produktionsanläggningar för att kunna skala upp från prototyp till produktion i kommersiell skala.
- Stärka insatserna i de tidigaste utvecklingsskedena genom medel till innovationslån, verifieringsinsatser och inkubatorer.
- Mer decentraliserade investeringsbeslutet där inkubatorer ges större inflytande över i vilka bolag/projekt investeringar görs.
Fondinvest AB blir statens helägda bolag för den verksamhet som förslås, enligt ovan. Totalt ska detta bolag få ett kapital på 6,1 miljarder. Det finns anledning att återkomma till strukturen och uppgifterna som utredningen föreslår. Dagens Industri gav i förra veckan en redovisning av en del av utredningens förslag, men långt ifrån allt.
Nu går utredningen på remiss och regeringens konkreta förslag lämnas i Budgetpropositionen. Så den som vill påverka förslaget i remissrundan lär få ta en del av semestern till detta. Utredningen på 100 sidor är väl värd att läsa. Mikael Damberg hoppas att den korta utredningstiden, bara fyra månader, ska bli en modell för framtiden. Det hoppas jag, och säkert många andra också, för världen väntar inte medan Sveriges regeringen låter utreda i åratal….