SSF, som står för Stiftelsen för strategisk forskning, har tagit över Vetenskapsrådets uppgift att stödja industridoktorander. Många förvånades över att Vetenskapsrådet förra hösten meddelade att man inte längre tänkte göra en utlysning av nya industridoktorander. Skälet sades vara att antalet sökande var få och att kvaliteten var dålig.
Detta blev till debatt i riskdagen och Teknikföretagen använda omdömet “förödande” om Vetenskapsrådets beslut. Dessa doktorander ska samtidigt arbeta i företag och forska. De får pengar för en 5 årsperiod och stödet ligger på ett par miljoner för perioden. Inom den perioden ska en doktorsavhandling utarbetas. Ämnen är industri-relevanta och forskningen excellent. Så är tanken.
Doktorander i industrin är angeläget för att förbättra samarbetet och kunskapsspridningen mellan universitet och näringsliv. Själv tycker jag det är underligt att Vetenskapsrådet, som på årsbasis finansierar forskning i storleksordningen 5,7 miljarder, inte kan göra en verklig insats för samarbete. Det program man tidigare hade omfattade bara 21 miljoner, dvs tog bara 3 promille av Vetenskapsrådets budget. Frågan om samarbete med näringslivet borde vara så angeläget att rådet i stället mångdubblade sitt stöd.
Nu har SSF tagit över, av egen fri vilja, och växlat upp programmet till 30 miljoner. Av en total budget på 600 miljoner. SSF:s VD Lars Hultman förstår vikten av att samarbetet mellan näringsliv och akademin utvecklas. Dessutom har SSF ett program för mobilitet mellan företag och universitet, som är på 15 miljoner.
Det ska bli intressant att se resultatet av utlysningen nästa onsdag, den 3 september, då tiden går ut. Är det få och svaga sökanden? Det dröjer väl innan SSF kan ge kvalitetsbeskedet, men antalet sökande får vi nog snart reda på.
Kanske visar SSF:s initiativ att Vetenskapsrådet bör komma tillbaka på samverkansbanan?