En S-regering har haft ett statsråd i 10 år med en tung fascistbakgrund

Under hela 10 år hade den socialdemokratiska regeringen under Tage Erlanders ledning en  statsråd med en tung fascistbakgrund. Det var Ragnar Edenman, som under 1957 – 67 var skolminister, eller som det då hette ecklesiastikminister. Edenman var en känd fascist från sina studier och arbete i Uppsala. Han skapade tillsammans med fascistledaren Per Endahl Förbundet Det Nya Sverige hösten 1930.

Ragnar Edenman hade dessförinnan varit studieledare hos just fascisten Per Engdahl. Han utbildade då med stor sannolikhet om fascistiska idéer. Allt detta måste ha varit allmänt känt. Det var ett antal tusen medlemmar i de organisationer som Ragnar Edenman var med om att starta.

Men den socialdemokratiska partiledningen följde uppenbarligen inte upp detta när Ragnar Edenman engagerades som statsråd för skolfrågor. Antingen brydde sig inte partiledningen om fascistbakgrunden, eftersom många hade detta före och under kriget, eller så gjorde man inte normala efterforskningar.

I modern tid, när uppgifterna om Edenmans arbete och hans engagemang under 1930-talet fick ny spridning vid sekelskiftet år 2000, noterades fascistengagemanget.  Därefter, har vad jag vet, socialdemokraterna inte velat kommentera Edenmans 10 år i en socialdemokratisk regering. Det betyder rimligen att man tyckte det var OK. Ingenting att bråka om.

Faktum är att på flera ställen har man utelämnat uppgiften om att Ragnar Edenman inte bara var fascist, utan också engagerade sig i att utveckla en organisation som skulle vara viktig för fascist-utvecklingen i Sverige, som tidskriften Vägen Framåt. Hur den Nysvenska rörelsen (nazismen i Sverige) växte fram beskrivs i flera PM

Rimligen borde en kommission tillsättas för att utreda vilka som var fascister/nazister på 30-40-talet och vad som sedan hände med dem. Det finns kända fd fascister i tre borgerliga partier: Moderaterna, Centern och Liberalerna. Deras existens och deras verksamhet borde analyseras och redovisas. Vilka fler fanns inom socialdemokratin vid Regnar Edenmans sida?

Att Ragnar Edenmans fascist-historia är särskilt angelägen beror på att han inte bara var statsråd i 10 år, utan sedermera landshövding i 13 år och även ordförande i Palmekommissionen. Historiebeskrivningen om Ragnar Edenman döljs i många redovisningar jag kollat. Det verkar som om man medvetet tagit bort fascist-uppgifterna om just Edenman. Men nu borde rimligen både Edenmans bedrifter på 30-talet och dess politiska effekter komma fram. Här finns säkert ett stort källmaterial att ösa ur.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”En S-regering har haft ett statsråd i 10 år med en tung fascistbakgrund

  1. Statsministern Arvid Lindman (till vanster) pa Slottets borggard vid sin andra regerings tilltrade 1928 i sallskap av statsradskollegerna Ernst Trygger, Claes Lindskog och Sven Lubeck . Statsministern utses av riksdagen pa forslag av talmannen. Statsraden utses av statsministern. Darefter godkanns hela regeringen av riksdagen. Vid koalitionsregeringar ar det dock i praktiken respektive partis partiledare som utser partiets statsrad. Riksdagen kan avsatta regeringen genom en misstroendeforklaring mot statsministern eller avsatta ett enskilt statsrad genom misstroendeforklaring mot detta statsrad.

  2. Detta var en nyhet. Kommer väl ihåg honom. Finns det skildrat någonstans eller har det sopats under mattan. Interssant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.