Smart industri till Sverige

På torsdag och fredag, 17 – 18  november,  håller OECD i samarbete med den svenska regeringen en konferens i Stockholm. Temat är “Smart Industry: Enabling the next production revolution”. En pressrelease har idag skickats ut från Näringsdepartementet. Det är politiker, forskare och företrädare för näringslivet från hela världen som samlas för att diskutera möjligheter och utmaningar i industrin. Näringsminister Mikael Damberg står som värd för konferensen. Hans kollegor från andra OECD-länder ska också deltaga. (Jag deltar också och hoppas på spännande ting att rapportera.)

OECD har under ett par års tid sysslat med detta projekt. Den ansvarige kontaktmannen, Alistair Nolan, har tidigare försett mig med en interimsrapport. Den finns i en kortare version från OECD:s ministerrådsmöte i somras, som jag länkar till här.  Vill Du ha den långa versionen, dryga 100 sidor, så kan jag skicka den som PDF-fil. På konferensen ska komma en ny version, har Nolan utlovat, så det kan vara bättre att ge sig till tåls.

Konferensen har fokus på vad näringsliv, forskning och regeringar behöver göra för att dra nytta av digitaliseringen. Det gäller områden som robotar, utbildning, arbetsmarknad och kompetensförsörjning bland annat.

Det digra programmet fyller deltagarna med aktiviteter i två dagar. båda inleds med anförande av näringsminister Mikael Damberg.

Tilläggas kan att digitaliseringen i Sverige just nu är inne i ett viktigt skede vad gäller de offentliga insatserna. I regeringskansliet pågår ett arbete som ska redovisas vid Innovationsrådets möte, under Statsminister Löfvens ledning, torsdagen den 24 november. Därefter kommer regeringen att gå vidare med insatser för att Sverige ska bli det ledande digitaliserings-landet, som vi en gång var för 16 år sedan.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.