En mycket positiv nyhet: I torsdags kom Företagarnas Småföretagsbarometer 2017. Så kraftigt att 4 av 10 företag tvingats tacka nej till order under det senast året. Kapacitetsbrist och svårigheter hitta arbetskraft har varit de huvudsakliga skälen.
Inför det kommande året tror hela 70 procent av företagen att de har goda möjligheter att växa. Vad som är särskilt överraskande är att hela 9 av 10 företagare säger sig vilja växa. Tidigare undersökningar har inte alls visat så stora ambitioner.
Barometern presenterades igår, med kommentarer från näringsminister Mikael Damberg och Centerns Emil Källström. Både presentationen och diskussionen kan avnjutas här. Det är enkelt att spola fram och tillbaka. . Damberg vill ta bort flaskhalsar, som bostadsbrist, infrastruktur och kompetensförsörjning. Yrkeshögskolan med sina 12.000 nya utbildningsplatser är en viktig åtgärd, menade Damberg. Byggandet är mycket större än någon kunde föreställa sig, 70.000 på årsbasis.
Emil Källström påpekade att företagaren har under senare år gått från skurk till hjälte, mycket glädjande. Strukturproblemen på arbetsmarknaden måste åtgärdas. Vi politiker bråkar för mycket, t ex om vinster i välfärden, som bara oroar entreprenörerna. Och sedan blir det inget, stopp i riksdagen. Kompetensutvisningen idag är en skam, sa Källström vidare.
Vilka politiska risker ser företagarna idag? Svaret är, enligt Barometern:
- Ökade arbetskraftskostnader och högre arbetsgivaravgifter, 33 procent
- Ökade skattekostnader, 29 procent
- Oförutsedda krav på tillstånd och tillsyn, 12 procent
Företagarnas VD Günther Mårder uttalade denna önskan: Genom sänkta arbetsgivaravgifter sänks trösklarna in på arbetsmarknaden och förutsättningarna för företagen att anställa ökar. Vår förhoppning är att regeringen med bland annat den stundande höstbudgeten aktivt kommer att skapa bättre förutsättningar för landets småföretagare, säger således Günther Mårder.
Till slut kan vi notera att hela fyra av fem nya jobb sker i de mindre företagen.