Småföretagen skapar framtiden

I Sverige har sedan de senaste 30 åren 4 av 5 nya jobb skapats av småföretag, det visar statistiken. Ändå kan en fd generaldirektör och ordförande i Jämlikhetsdelegationen, Per Molander, påstå att småföretagen är en belastning.. Det skedde i en debattartikel i Dagens Nyheter “Att gynna småföretag är en missgynnad politik”.

Om inte annat borde Per Molander förstå att alla företag en gång måste vara små. Eller menar han att man kan starta ett storföretag från scratch? Det vore intressant att se. Hans missuppfattning om de mindre företagen ger en antydan vilken bristande insikt Molander har om företagandet.

Det är inget oviktigt konstaterande för i början på augusti i år kom Molander med Jämlikhetsdelegationens betänkande. “En gemensam angelägenhet” Utredningen är på dryga 1000 sidor. Där ställde han sig i spetsen för högre skatter på mindre företag, borttagandet av ROT och återinförande av arvs- och gåvoskatterna. Denna delegation frossar i socialistiska drömmar. (En vänstersocialdemokrat Pavlos Cavelier Bizas redovisade att han “får orgasm av Jämställdhetsdelegationens förslag)”. Ska vårt utredningsväsende syssla med en här sortens frågor?

Fem professorer, som kan entreprenörskap, kontrade i en replik: “Per Molander desinformerar alla storleksformer behövs”. Det är självklart att mindre företag har lägre produktivitet är större, etablerade. Men, kan man notera, de små blir förhoppningsvis större efterhand. Därför är det viktigt att nystartade företag inte missgynnas. Tvärtom bör de stimuleras att växa.

Unga företag bidrar med innovationer, ofta radikalare än de stora företagen, som är bundna vid “gamla” distributionsformer. Vad regeringen borde göra, i stället för att förledas av Jämlikhetsdelegationens förslag till nya skatter, är att ta upp och förverkliga vad Entreprenörskapsutredningen föreslog 2016. Den föreslog många viktiga åtgärder som regeringen ännu inte brytt sig om.

Här talar Entreprenörskapsutredningens ordförande, professor Pontus Braunerhjelm, ut om utredningen, Läs och ta till er, säger jag till de politiker som vill utveckla företagande i Sverige. Här finns både analysen och de goda förslagen.

Företagareförbundets VD Günther Mårder har också gjort ett inlägg i debatten med Molander. “Politiken måste fokusera på att få företag att växa”.

Det är bra att personer som Per Molander avslöjar sig, för det visar hur bristande insikterna är och att Jämlikhetsdelegationens plats är papperskorgen.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.