Vem vet vad “Företrädaransvaret” är? Inte många, vet Du? Jo, det är en regel som ger Skatteverket rätt att gå före alla andra fordringsägare och kräva betalning direkt ifrån styrelsens ledamöter. Så om ett bolag av något skäl missar inbetalningen av en skatt, så kan Skatteverket kräva att en ledamot i bolagets styrelse betalar. Och Skatteverket kan kräva vilken ledamot som helst. Denna fråga lyfte Entreprenörskapsutredningen för ett år sedan.
Detta lär drabba ett 1000-tal ledamöter årligen (osäker statistik, men ungefär så många) I andra länder finns inte detta strikta företrädaransvar. I andra länder kan självfallet styrelseledamöter bli ansvariga om de är ovarsamma, men i övrigt behandlas fordringsägarna mer jämställt.
Det finns ett sätt att undvika det strikta företrädaransvaret, och det är att begära företaget i konkurs. Så hundratals konkurser, om inte fler, sker årligen för att en eller flera styrelseledamöter vill ta det säkra före det osäkra och sätta företaget i konkurs. Många gånger i onödan, till skada för alla inblandade parter, anställda, ägare och kunder, samt Skatteverket.
Nu har Statskontoret fått regeringens uppdrag att se över företrädaransvaret, men inte den viktigaste frågan. Det är mer formerna för hur Skatteverket ska kunna kräva styrelseledamöter på skatten, men själva Skatteverkets gräddfil, företrädaransvaret, vill man inte ta bort. Underligt.
Utredningen, som egentligen är ganska betydelselös, har fått ett år på sig, och ska vara klar den 30 augusti nästa år. Sedan ska den på remiss, och därefter beredning i regeringskansliet. Till ingen nytta. Däremot kan de ansvariga politikerna hänvisa till att företrädaransvaret nu är under utredning, men de är tyvärr inte medvetna om att den viktiga frågan inte tas upp av utredningen, inte får tas upp. Det betyder säkert nya ramaskri när 1000-tals nya styrelse-ledamöter drabbas och 100-tals företag sätts i konkurs. Och så en ny utredning, och väntan ytterligare i åratal.
För egen del undrar jag hur många 1000 duktiga företagare som inte sätter sig i mindre företags styrelser. Till stor nackdel för företagen och för alla berörda, inklusive Sverige.
Vi får se om tongångarna kan vara annorlunda efter ett seminarium nästa tisdag, den 7 november, som Entreprenörskapsforum anordnar. Det finns fortfarande platser kvar, har jag förvissat mig om. Där presenteras också en rapport, som på ett utmärkt sätt beskriver problematiken. Man kan hoppas att en del ansvariga riksdagsledamöter deltar och förstår den idag orimliga situationen.
Bra att du belyser detta. Skamligt.