Ska vi kasta ut finansmarknadsforskningen med badvattnet?

Efter finanskrisen tog regeringen initiativ till ett 10-årigt forskningsprojekt för att utveckla Sveriges forskning på finansmarknads-området.Så här skrev regeringen då:

“En statlig satsning på finansmarknaden kan bidra till att förbättra förutsättningarna för svensk tillväxt och välstånd på flera olika sätt. Samtidigt kan finansmarknadsforskning också öka vår förståelse för hur finansiella kriser uppstår, hur vi kan förebygga dem och, vid behov, lösa dem på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt till lägsta möjligas kostnad för skattebetalarna.”

Ett årligt bidrag på 30 miljoner anslogs, och ett 10-årigt program uppgjordes. Detta skulle sedan den privata sektorn motfinansiera. Detta har skett så, och ett intensivt arbete har skett, under ledning av Vinnova. På tre ställen har nu en världsnivå forskning utvecklas: På Handelshögskolan i Stockholm, I Göteborg och Lund.

Nu i halvtid har denna satsningen och de tre forsknings centra utvärderats. En internationell forskarpanel, med toppar i finansmarknads-forskning var engagerade. De levererade i april i år sina utvärderingar till ansvarig myndighet, Vinnova. Vad sade man? Jo i sammandrag: Carrying out world-class research” Du som vill ha utvärderingen, så skickar jag den gärna, hör av Dig. (Den går inte att länka till)

Vad gör då regeringen? Jo, i Budgetpropositionen skippar man denna forskningssatsning. Drar undan mattan helt för forskningen. Hänvisar till att den bör kunna utvecklas på privata  ben. Därigenom slår svenska regeringen undan benen på en otrolig viktig forskning. Trots att politikerna tidigare lovat att detta skulle bli en långsiktig satsning. Och beskedet kommer i Budgeten, utan någon som helst konsultation med ansvarig myndighet eller de berörda centra. De blev helt tagna på sägnen, det kom som en blixt från en klar himmel. Det vet jag, för jag har haft kontakt med de ansvariga där under helgen.

Vad säger de drabbade? Jag har under hand tagit del av deras reaktion. De ställer frågan varför en forskning av “högsta internationella klass” ska stängas ned. Det innebär att en utfästelse om medel under 10 år bryts. Bryts detta löfte, “förlorar vi även det privata stödet”, säger man vidare. Och jag kan tillägga: De etablerade enheterna måste nu avvecklas, och Sverige förlorar den topposition, som vi var på god väg att etablera.

Om inte universitet, näringsliv och privat sektor kan lita på uthålligheten i gemensamma projekt, så äventyrar man hela denna modell för forskningsfinansiering. Det gäller inte bara inom finansiell ekonomi, utan inom alla vetenskapliga områden.

Detta tror jag inte att Stefan Löfven är medveten om. Stefan, ta Dig en titt och fixa till detta. Du vet hur viktig finansmarknaden är, och Sverige behöver ligga i topp.

Till detta kan lägga att de 30 miljonerna tar regeringen från stabilitetsfonden, som bankerna finansierar, så de uteblivna 30 miljonerna innebär ingen förstärkning av budgeten, om nu någon trodde detta. Däremot blir det en kraftig åderlåtning av Sveriges finansiella kompetens.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ska vi kasta ut finansmarknadsforskningen med badvattnet?

  1. Sverige har sedan 90-talet en bra position/kompetens på den internationella finansmarknaden, långt före våra nordiska grannar, trots vårt perifera läge.
    Om nu vår nya regering nu ändrar den tidigare regeringens långsiktiga beslut helt utan utredning och dialog, så underminerar man också tilltron till alla andra långa beslut (överbryggande en ny mandatperiod) och därmed tilltron till politikernas trovärdighet.
    Om man tar beslut utan att känna dess konsekvenser.och budgeteffekter så är det skandalöst dåligt!
    Stefan Löfven skärp dej!
    mvh
    Paul dahlerus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.