Ska vi återta Sverige som gruvnation?

Sverige har varit en gruvnation. Ska vi återta den positionen? Vi har inte öppnat en gruva på 20  år. Boliden som ville gick till Finland och Irland i stället. I början på 2000-talet

Sverige har legat högt  uppe på Fraser Institutes Ranking (Rankning) som attraktiv gruvnation. Faktum är att vi låg på 8:e plats så sent som 2016. Då trodde omvärlden fortfarande att vi ville låta metallerna i marken bli upptagna, använda, genom att gruvor öppnades. Men, ack, så blev det inte. Därför rankades vi 2020 på plats 36. Omvärlden har givit upp. Trots att vi har råvarorna. 

Det sägs att Sverige är hemlandet för sällsynta jordartsmetaller. Dessa 17 metaller har vi fortfarande inte brytt oss om. Förrän nu. I januari redovisade LKAB att man funnit stora mängder av dessa jordartsmetaller, som man vill utvinna. Fyndigheten ligger i anslutning till järnmalmsgruvan och kallas Per Gejer. Detta redovisade man när Sverige startade sitt ordförandeskap och EU-kommissionen var på plats uppe i norr i mitten på januari. Men vad händer nu? Det är ingen liten fyndighet, utan den största i Europa.

Den nya gruvfyndigheten kan göra Sverige till en stormakt på kritisk mineraler, säger branschorganisationen Svemin. EU konsumerar 30 procent av de metaller som utvinns i världen, men bara står för 3 procent av brytningen. Kina står för minst 90 procent av de sällsynta jordartsmetallerna. Är det rimligt? Är det säkert? Efter allt som hänt med leveranskedjor under senare tid är det självklart att EU måste ha en rejäl hemmaförsörjning.

Hur lång tid tar det att starta brytningen? När kan gruvan vara igång? Det kan ta 15 år säger en företrädare för Sveriges geologiska Undersökningar, SGU. Detta är med världens långsammaste land, där tillstånd alltid ska dröja a la Miljöpartiet. Nu får regeringen gå från ord till handling. Den har sagt, eller företrädare för regeringen har lovat, att tillståndsprocesserna ska göras enklare och snabbare. Det har inte ännu gjorts något. Lika lite som den förra regeringen där Stefan Löfven i augusti 2020 lovade krafttag för att snabba på tillståndsprocessen. Ingenting hände.

Sätt upp en tidsplan: Gruvan ska vara igång efter tre år. Vad krävs då? Och sätt igång, inte med en ny utredning, utan en aktionsgrupp som får saker att hända.

Nu dyker samerna upp, säkert påhejade av MP, och säger att gruvfyndet kom som en chock. I stället borde de väl bli riktigt glada för att Sverige kan bli ledande i världen. Renskötseln är ju en så liten verksamhet, totalt i landet motsvarar samernas verksamhet en medelstor ICA-butik. Det kan inte Sverige leva på. Nu måste därför politikerna sätta ned foten och inte acceptera att en ytterst liten minoritet stoppar Sveriges och Europas utveckling.

DN säger i en ledare den 31 augusti 2022, på tal om klimatomställningen: “Sveriges nej till gruvor lägger omställningen i händerna på skurkstater”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ska vi återta Sverige som gruvnation?

  1. Typiskt Sverige. Det borde gå att kombinera renskötsel och gruvnäringen, särskild när många metaller inte ligger på renbetesmark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.