Sverige tillhör de sparsamma i EU. Budgeten på 1 procent av EU:s BNP ska helst minska. Och då har Sverige, tillsammans med bland andra UK, tidigare år alltid motverkat satsningar på forskning och innovation. Vilket i stället innebär att stora pengar går till jordbruket.
Här i Sverige har både den tidigare Alliansregeringen, och i mindre utsträckning S-regeringen, ökat finansieringen av forskningen i landet. Men när det gäller EU har Sverige stretat emot. Nu borde det verkligen vara läge för vårt land att verka för att EU kraftigt ökar forskningsmedlen.
Nu finns dessutom möjlighet för Sverige att få ett positivt beslut, då EU-kommissionen är med på noterna, snarast drivande. Tidigare har bara EU-parlamentet varit för ökade forskningsansträngningar, medan kommissionen varit återhållande. Och då har Rådet, EU:s stats och regeringschefer, fallit in i trallen: Inget mer till forskningen!
I går uttalande sig EU:s budget-kommissionär Günther Oettinger. Han hade några viktiga budskap: Öka budgeten till 1,1 eller 1,2 procent av EU:s BNP, bland annat för att kompensera UK:s utträde. Brexit skadar dock budgeten netto bara med 10 miljarder euro, för UK har så stor rabatt. Den stora ökningen ska gå till forskning och innovation. Europa måste gemensamt hålla jämna steg med USA och Kina. Dessa två länder står idag för samtliga 8 plattformsföretag, som alla bygger på FoU och nya innovationer. (Google, Apple Alibaba m fl)
EU-kommissionen påpekar också att den nya budgeten, som nu börjar diskuteras, måste vara antagen nästa vår, om ett år, för att inte skada den viktiga forskningen. Dröjer det längre drabbas mer än 100.000 EU-finansierade forskningsprojekt. Och tiden är den stora bristvaran idag. Allt går idag mycket snabbare än tidigare, och EU har inte råd med att dra fötterna efter sig. Som vanligt.
Toppmötet nästa vecka, fredagen den 23 februari, diskuterar för första gången den nya budgeten., EU-kommissionen kommer med sitt formella förslag den 2 maj. Till och med Polen och Ungern är för en budgetökning, liksom Tyskland och Frankrike. Ska Sverige bromsa utveckling och forskning?
Det svenska forskningssamhället, liksom näringslivet, bör sätta press på den svenska regeringen.
Dagens Industri är som vanligt på hugget. I går tog man upp EU-budgeten i en ledare: “Dags att ge upp den svenska EU-rabatten”.