Ska Spotify tvingas flytta från Sverige?

Spotifys vara eller inte vara i Sverige har varit något av en följetong. Det har uppmärksammats något i media, men inte mycket. Och de krav som ställts på politikerna har inte resulterat i några positiva åtgärder, snarare tvärtom. Personaloptionerna har inte utformats så att Spotify kan nyttja dem.

Våren 2016  skrev Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev riktad till de svenska politikerna. Spotify behövde öka antalet anställda med tusentals  personer inom kort, påpekade man. Man hade haft massor av kontakter med ansvariga politiker, blivit klart positivt bemötta, men inget hände  Spotify behövde:

  • Tillgång till bostäder, särskilt hyresrätter
  • Fler utbildade programmerare
  • Möjlighet att göra sina medarbetare till delägare

I februari 2017 kunde man notera att Spotify gått från ord till handling. Eftersom Sverige inte alls har lyssnat, så anställde nu Spotify 1000 personer i New York. För att vara mer exakt så blev det ett 60 tal som anställdes i Sverige och dryga 900 i New York.

I vintras ville EU beskatta Spotify två gånger för att ha en möjlighet att komma åt Apple m fl amerikanska företag. Vad som nu händer vet inte jag. Vore intressant höra från de som är involverade.

Nu kan Arbetsmarknadsnytt rapportera att Spotify ser sig tvungen att gå vidare med sin expansion utomlands. Det är helt klart att internationella företag som Spotify måste tänka globalt, och då kanske inte investeringen eller personalökningen sker här hemma. Men Spotify vill utveckla sin verksamhet i Sverige, och då borde vi möjliggöra detta. Det gäller personaloptioner, bostäder och programmerare.

Personaloptionerna gör tydligen regeringen ingenting åt, trots att inte ens den låga ambitionen Mikael Damberg hade från början är genomförd. Skatteverket tycks beskatta allt som inkomst av tjänst. Om regeringen hade ett intresse av att introducera verkliga personaloptioner, som också Spotify kan använda, så är det bara att titta på Tyskland, Storbritannien eller USA.

Kompetensutvisningarna i Sverige, som Migrationsverket står för, har varit “oerhört kostsamt för både för Spotify och de drabbade individerna”. Det säger personalchefen Katarina Berg . Hon fortsätter: “Förtydliga lagen, förenkla processen och korta väntetiderna för tillstånd. Det måste bli lätt att göra rätt”.

Tänk om Sveriges statsminister skulle försöka få regeringen in på en företagsvänlig väg, då kunde Stefan Löfven kontakta Daniel Ek, och söka tillmötesgå Spotifys behov för att utveckla sin verksamhet i Sverige. Gärna i anslutning till Affärsplan Sverige som Löfven utlovade redan i september 2012.

PS För Dig som är intresserad av Spotifys utveckling kan senaste numret av Affärsvärlden rekommenderas. I tisdagens Dagens Nyheter finns en annan intressant artikel om hur Spotify utvecklar sin egen produktion. (Spotify lär få mer än 60.000 nya premiekunder varje timme – ett svenskt företag på hugget)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.