Det finns en stor eftersläpning i Sverige. Vi har länge styrts av Långbänken. Låt allting ta så lång tid som möjligt. Detta har inte minst Miljöpartiet slagit vakt om och utnyttjat.
Så snart ett problem dykt upp så har den beslutsföre politikern krävt: Detta måste vi utreda. En utredning måste tillsättas. Det finns idag 178 pågående utredningar.
Kanske är detta en relikt från den tid då Lidbommeriet kritiserades. För Dig som inte var med då, eller som glömt bort det, så var statsrådet Carl Lidbom som gick i bräschen för en snabb lagstiftning, särskilt på arbetsrättens områden. Fort skulle det gå och blev det fel så fick man korrigera efteråt. Sympatiskt och rimligt.
Det är dock inte bara utredningar som ställer till den i Sverige. En annan väg att hylla Långbänken sker av myndigheterna, som efta övertolkar EU-bestämmelserna. Här kan alltid regeringen sätta ned foten. Enligt Regeringsformen så Styr Regeringen Landet. För att ta reda på var gränsen går tillsatte Fredrik Reinfeldt en utvärdering 2007.
Den förre politikern och ordföranden i Regeringsrätten, Sten Heckscher, hade uppdraget att kartlägga hur regeringen får styra. Svaret var att det beror på viljan. Regeringen kan styra hur mycket som helst över myndigheterna som den tillsatt, vilket är nästan alla utom Riksdagens Utredningstjänst och Vetenskapsrådet.
Faktum är att regeringen inte bara har en rätt, utan också en skyldighet att styra landet. Så när allt släpar efter, som nu sker i Sverige, så är det regeringen som kan styra upp detta, och har ett ansvar för att så sker. Det sker i form av kollektiva regeringsbeslut, för en enskild minister kan inte styra sin underlydande myndigheter, som i alla andra länder.
För att göra det svårt att styra myndigheterna i vårt land så kallar man det ministerstyre, vilket ska låta avskräckande. Det borde i stället heta ministeransvar och ligga på respektive minister, som i alla andra länder.
För att denna blogg inter ska ta för stor plats, så vill jag ge ett aktuellt och viktigt exempel. Det gäller våra minikraftverk. Där har myndigheterna, med Naturvårdsverket i spetsen, klart övertolkat EU:S vattendirektiv. Läs artikeln om detta i Svenska Dagbladet “Ta tag i haveriet med vattenkraften”. (Ska inte ligga bakom en betalvägg) Skriven av Gustaf Hellström, Svensk Vattenkraftförening.
Det finns nog inget land som så övertolkat EU:s direktiv som Sverige. Norge, som också förbundit sig följa direktivet, har i stället för racka ned på minikraftverken byggt 60 nya.
Nu har regeringen tre gånger pausat kontrollen av de 2000 minikraftverken i vårt land. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och styra upp processen, så det inte blir otaliga domstolsprocesser med överklaganden som i framtiden ska styra våra oersättliga minikraftverk.
Läs och begrunda Hellströms avslutning av artikeln:
“Miljön tjänar inget på att pengarna bränns på ett ändlöst processande i domstolarna. Detta faktum bör vara vitalt för hur regeringen väljer att förändra lagar och förordningar.
I flera andra EU-länder uppfylls vattendirektivet genom samverkan och samförstånd mellan inblandade intressenter. Det måste gå i Sverige med.”