Ska regeringen få mörka genomförda utredningar? Grundlagsbrott

Det är otroligt. Regeringen mörkar utredning som Sveriges Geologisk Undersökning, SGU genomfört om Cementa (länk här). Det gäller tydligen också ett yttrande i ärendet som Boverket skickat till SGU. Regeringen skickade uppdraget till SGU den 16 juli. Detta finns inte heller publicerat på regeringens hemsida.

Detta måste vara grundlagsbrott.

Nu begär oppositionen, M och KD, att näringsminister Ibrahim Baylan och miljöminister Per Bolund omedelbart kommer till Riksdagens Näringsutskott och förklarar sig. Aftonbladet skriver om det idag. “Nya uppgifter om Cementa – Regeringen anklagas för att mörka”

Boverkets synpunkter från den 12 augusti till SGU är på 17 sidor, borde varit publicerad då, eftersom det är en offentlig handling. Det har skett först idag! Först när SvD upptäckt hemlighetsmakeriet.

Läs gårdagens utmärkta ledare i Svenska Dagbladet “”Den okända rapporten om cementkrisen”. Den ger en bra bild av vad regeringen låtit dölja, med hjälp av två myndigheter. Bra Peter Wennblad!

Här kan Du läsa vilken betydelse kalkutvinning på Slite har:

SGU anser att uttaget av kalksten för cement i Slite bidrar till en långsiktig hållbarhet genom att producera cement för bygge av hållbar infrastruktur, bostäder m.m. utan beroende av import. En utebliven produktion innebär också att de planerade satsningarna på koldioxidneutral cement allvarligt riskeras. Att importera kalksten skulle dessutom medföra ökad miljöbelastning via förlängda transporter och riskera att flytta eventuella miljöproblem utomlands.

 

Hur många andra sådana här brott mot offentlighetsprincipen och vår grundlag har skett?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ska regeringen få mörka genomförda utredningar? Grundlagsbrott

  1. Utan cement återstår väl kommunala tältplatsen och träbroar. I praktiken: stanna hemma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.