Ska EU hävda sig på digitaliseringen genom att stoppa andra?

Det är hemskt. EU har inte hängt med i den digitala utvecklingen och för att hävda sig vill man nu stoppa andra. Det framgår med all önskvärd tydlighet av Digital Market Act (DMA) som EU-kommissionen lagt fram. Det redovisar idag Joakim Wernberg, forskningsledare på Etreprenörskapsforum, på Dagens Industris Debatt. “”Stoppas EU:s jakt på amerikanska tech-bolag”.

Utmärkt att en kunnig person analyserar detta och visar hur tokigt EU-kommissionen tänker. Kan man inte klara det själv ska man i stället sätta käppar i hjulen för de som kan. Du kan läsa artikeln i DI, det räcker för att förstå hur fel EU tänker. Ska Sverige vara med på detta?  Du som vill tränga djupare in i ämnet kan läsa Joakim Wernbergs rapport på Entreprenörskaps-forum “Innovation, competition and digital platform paradoxes”.

EU:s Digital Market Act introducerar ett grindvakts-instrument som särbehandlar vissa företag. Detta är det fem huvudpunkterna:

  1. En viss grupp plattformsföretag, som är eller bedöms bil, dominerande ska särbehandlas.
  2. Dessa företag får inte utnyttja sin nätverksposition
  3. Dessa sk Grindvaktsföretag får en omvänd bevisföring: De ska visa när de är små att de inte kan bli dominerande
  4. Dessa stora plattformsföretag blir skyldiga att se till att de handlar rättvist
  5. EU-kommissionen blir den instans som ska avgöra om ett företag är dominant, om det använder för mycket nätverkande och om det är rättvis i sin verksamhet. Helt skönsmässigt

När inte Europa klarar sig självt, så vill man förstöra för omvärlden – och för oss själva. Vi har tidigare sett hur EU, med Sveriges medverkan, ville dubbelbeskatta Spotify. Trots att detta är det enda riktiga plattformsföretag som EU kan sägas ha skapat.

I omgångar har EU försökt att hålla jämna steg på tech- och digitaliseringsområdet med omvärlden, USA och Kina, men inte lyckats. Hösten 2017 gjordes ett speciellt försök, som misslyckades, och som jag bloggade om då (för den intresserade). “Ska Europa kunna återerövra den digitala taktpinnen?” Nej det gick inte då. Har inte gått tidigare och nu vill man bara stoppa omvärlden. Vill Sverige vara med på den resan?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.