Så skapades vårt välstånd

Rubriken har jag hämtat från SvD:s ledare i lördags om Johan P. Larssons rapport “Innovation utan Entreprenörskap?” Det var Entreprenörskapsforum som presenterade rapporten på ett seminarium. Detta är den första rapporten inom ramen för ett fyraårigt forskningsprojekt med fokus just på entreprenörens betydelse.

Johan P. Larsson konstaterar att entreprenören i tidigare forskning har behandlats som en agent som sprider innovationer i ekonomin. Entreprenörskapet har dock lämnats utanför en stor del av policy-agendan.

Svenska Dagbladet ledare, skriven av Per Gudmundsson, som påpekar att “Entreprenöriell innovation skapar enorma värden, utan att nödvändigtvis vara samhällsomvälvande.” Han påpekar att I Forsknings- och innovationsproposition 2012 så  nämns entreprenörskap endast som något som bör läras ut av utbildningssystemet. “Att man kan stimulera innovation genom bättre villkor för entreprenörer verkar knappt ha föresvävat politiken” påpekar ledare vidare.

Efter en genomgång av en ny databas, SWINNO, över svenska innovationer – kan rapporten konstatera att entreprenöriellt handlande – snarare än universitetsforskning – ligger bakom en överväldigande majoritet av svenska innovationer. Detta gäller oavsett om det gäller innovationens ursprung, eller andelen innovationer (15 procent) som har ett uttryckligt universitetssamarbete.

De företag som arbetar med marknads-drivna (till skillnad från forskningsdrivna) innovationer anställer systematiskt fler personer vid tidpunkten för innovationens introduktion på marknaden. Denna rapport betonar entreprenören, dels som en viktig källa till innovationer, dels som den aktör som introducerar allmännyttig kunskap på marknaden. Detta borde återspeglar i näringspolitiken, vilket inte sker i dagsläget.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Så skapades vårt välstånd

  1. Att det är entreprenöriell innovation som skapar den övervägande delen av alla nya värden vet de allra flesta – i så måtto tillför Larssons rapport inget nytt. Problemet är att de som inte fattat det ännu är politiker och akademiker. Allt som kan få dem att släppa “den linjära modellen” – alltså att det skulle finnas en rak väg från forskningsgenombrott till innovation – är bra. Fortsätt informera!

  2. Hej, enligt min uppfattning kan nyföretagande bara ske genom imitation eller innovation. De flesta framgångsrika företag har startat med imitiation för att sedan gå över till innovation. Exempel Ericsson, Alfa Laval, Astra. Företag som startats med innovation är SKF och många IT-företag. Nånting att fundera över.

    Sten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.