Inför Xi Jinpings besök i Moskva för att hälsa på Vladimir Putin publicerade de två ledarna en artikel varandras länder. Putin skrev i kinesiska People´s Daily och hävdade att Ryssland och Kina bygger ett partnerskap för bildandet av en multipolär världsordning. Den ska vara en kraft mot Västvärldens strävan efter dominans. Han påpekade också att USA driver en politik för isolering av både Kina och Ryssland.
Xi hade ett betydligt mindre aggressivt mål för de rysk-kinesiska relationerna i sin artikel publicerad i den ryska statliga tidningen Rossiskaya Gazeta, där han noterade att Ryssland och Kina generellt strävar efter en multipolär världsordning men inte specifikt konfrontativt mot Väst. Xi fokuserade istället hårt på att presentera Kina som en kraftfull tredje part, vid sidan om Ryssland och Ukraina, som kan medla i kriget mellan parterna. Kinas plan för förhandlingar “reflekterar världssamfundets enhetliga åsikter om att övervinna den ukrainska krisen.” Detta innebär ett avståndstagande från Kinas sida gentemot Ryssland.
The Institute for the Study of War, ISW, som är synnerligen välrenommerad konstaterar ordagrant i svensk översättning att
“Xis vägran att uttryckligen anpassa Kina till Ryssland i Putins föreställda geopolitiska konflikt med västvärlden är en anmärkningsvärd avvikelse från Kinas deklarerade “inga gränser-partnerskap” med Ryssland före starten av den ryska invasionen av Ukraina. Xis retorik antyder att han inte är benägen att fullt ut ge Ryssland det ekonomiska och politiska stöd som Ryssland behöver för att vända motgångar i Ukraina.”
Kinas 12-punkts-program för fred. Intressant, men omöjligt att genomföra då man inte kan lita på Ryssland. Första punkten enligt Kinas egen översättning till engelska är: “Respecting the sovereignty of all countries.” Kinas Xi Jinping har nu försökt framstå som Fredsmäklaren vid sitt besök i Moskva. Ska han lyckas måste Kina ta avstånd från Rysslands invasionskrig i Ukraina. Det har man hittills inte gjort, ställt sig neutral, och lagt ned sin röst i FN.
Det som hänt i Moskva nu är intressant. Ryssland håller på och bli bli en kinesisk råvarukoloni. I princip all rysk olja och gas kommer säljas till Kina år 2030 när nya pipelines ska vara klara, och Ryssland ska handla i den kinesiska valutan renminbi. Kina kommer också sälja sin så kallade högteknologi till Ryssland, och därmed kunna avlyssna all telekommunikation i Ryssland. Man kan läsa mer om detta i Washington Post. I grund och botten har nu Putin förvandlats till Xis handdukspojke, enligt Washington Post
Samtidigt som Xi Jinping var i Ryssland, så besökte Japans premiärminister Fumio Kishida Kiev. Där kom han överens med president Zelensky om stöd och framtida samarbete. Japan tog också mycket starkt ställning för Ukraina gentemot Ryssland.
Kriget i Ukraina
Kriget i Ukråna fortsätter intensivt, men utan påtagliga framgångar för någondera sidan. Ukraina slog igår tillbaka 114 ryska attacker. Dessa var särskilt riktade mot orter som Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka, och Shakhtarsk i Donetsk Oblast. Till detta kommer missilattacker och luftangrepp.
Ukraina för sin del slog till mot sex ryska temporära militärbaser, en ammunitionsdepå, två luftvärnssystem och en radarstation.
Järnvägsknutpunkten Dzhankoj på ockuperade Krim är obrukbar efter gårdagens explosion, där en transport med Kalibrrobotar sprängdes. Därmed är järnvägstrafiken till och från Krim tillfälligt stoppad. Detta är ett exempel på effektiva partisan- och specialinsatser som Ukraina gör.
Skillnaden är att Ryssland slår till mot civila mål, Ukraina mot militära.
Haagdomstolens arresteringsorder av Putin i fredags kom som en total överraskning för Moskva. Den stör president Putin framöver då han inte kan resa utomlands till särskilt många länder. Han behöver göra detta för att hemmavid framstå som en stark och internationell respekterad ledare.
Ryska förluster: Plus = senaste dygnets förluster