Rysslands anfallskrig mot Ukraina, dag 621 – Läget?

Nyss hemkommen från USA vill jag börja veckan med en blogg om utvecklingen i Ukraina, som många undrar över. Ukraina har fortfarande övertaget.

I en intervju har Ukrainas ÖB påpekat att kriget står stilla, men samtidigt sker en positionering. Det för  tanken till Ukrainas strategi att slå ut den ryska stridsförmågan, manskap, men särskilt materiell. Och där är Ukraina duktiga, riktigt framgångsrika. Samtidigt som Putins position: Ett krav på den militära ledningen att återta mark, vilket sker genom att låta köttkvarnen mala. Köra fram soldater, som inget hellre gör än dör, åtminstone inte med de spärrenheter som finns bakom dem. Som skjuter sina egna som retirerar.

In response to a question of whether Ukraine was looking at a shift in strategy to try to gain the upper hand in the war, Zelensky said,

“Our military is coming up with different plans, with different operations in order to move forward faster and to strike the Russian Federation unexpectedly.”

I natt: Ett angrepp mot Odessa. Den ryska roboten mot det fantastiska konstmuseet missade med 20 meter och skapade en enorm krater på gatan utanför, men museet fick en del skador, bland annat genom glassplitter.

Ryssland redovisar en del små framgångar i öster, medan Ukraina vinner i söder, mot Melitopol. Det är vägen mot Azovska sjön och sättet att stoppa de ryska förbindelserna på land till Krim-halvön. Dock visar inte Ryssland upp några väsentliga framgångar, utan det ser ut att gå betydligt långsammare än de tidigare ukrainska lyckade anfallen och allt Ryssland tagit än så länge har varit åkrar.

Det finns två avgörande faktorer för att Ukraina ska vinna kriget som Ryssland startade som en tänkt tredags blixtinvasion: Att den ukrainska befolkningen har kvar sin goda moral och tror att de kan vinna. Den andra faktorn är omvärldens stöd till Ukraina.

Hur är inställningen till kriget och möjligheten att vinna? Den är hos ukrainarna fortfarande enormt positiv. Hela 94 procent tror på seger över Ryssland. Endast 3 procent tror tvärtom, vilket är samma andel som hela tiden mätningar skett.

Västs stöd måste öka i omfattning och ske snabbare. Nu gäller det fyra ting: Ammunition, flygplan och långskjutande artilleri samt än mer luftförsvar.

Förra veckans stora “snackis” var TIME:s artikel Om Ukraina och Zelensky, som verkligen har fokus på det helvete som striderna i Ukraina uppvisar. Den är skriven på ett sätt som dock gör att Ukraina och Zelensky framstår i mindre god dager. Det är en intrikat text, som den rysk-födde journalisten Simon Shuster står för, uppvuxen i Moskva, och som jag är mycket undrande inför. Källorna sägs i stor utsträckning vara anonyma. Vill inte underlåta att ge Dig och andra läsare den fullständiga bilden av läget i Ukraina.

Vad vill Shuster med den här artikeln? Och var ligger hans verkliga sympatier? Jag får en känsla av djupt obehag. Den gläder i vart fall Vladimir Putin.

Varför använder sig inte Västvärlden av de ryska bankreserverna, som frystes direkt våren 2023 efter Ryssland överfall på Ukraina? Det rör sig om hela 300 miljarder dollar och skulle/borde användas för återuppbyggnaden av Ukraina. Så som Kanada har gjort. Financial Times har en intressant artikel om frågan. Allmänt kan tyvärr sägas att Väst är alldeles för försiktig. Man tvekar att utnyttja det förhållandet att Ryssland har brutit mot internationella konventioner, vilket skulle rättfärdiga att dess banktillgångar användes för att bygga upp Ukraina.

Rysslands förluster igår: 880 dödade ryssar, fyra stridsvagnar, fem pansarskytte-fordon, fjorton haubitsar och fjorton transportfordon.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Rysslands anfallskrig mot Ukraina, dag 621 – Läget?

  1. Det finns en faktor till att ta med i beräkningarna: tiden.
    Man märker redan en viss “trötthet” i väst. Risken ökar om det blir ett ställningskrig över vintern Ukraina måste snart få påtagliga framgångar.
    Flyg saknas. Tyvärr kommer det att ta lång tid att få fram flyg som kan verka, oavsett det gäller F 16 eller Gripen. Jag förutsätter att de bemannas med inhemska piloter. Jag har en känsla av att det finns mycket lite ammunition att beväpna Gripen med. Vi har inte så mycket i våra lador – för eget behov! Då är nog möjligheterna större med F 16.
    Israels krig är inte heller positivt för Ukraina.
    Här gäller att Väst håller ut och fortsätter att stödja Ukraina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.