Gergilsbloggen

Håkan Gergils om ett innovativare Sverige

Gergilsbloggen

Ryssland säger: Vi och USA har “till stor del” samma utrikespolitik. Begriper inte Trump vad detta innebär??

Vladimir Putins  talesperson Dmitry Peskov sa i helgen att utrikespolitiken under USA:s president Donald Trump “till stor del sammanfaller” med Kremls. 

“Den nya (amerikanska) administrationen förändrar snabbt alla utrikespolitiska konfigurationer. Detta sammanfaller till stor del med vår vision”, sa Peskov i en kommentar i programmet “Moskva. Kreml. Putin” som den ryska TV-kanalen Rosiya-1 producerar, något som nyhetsbyrån TASS rapporterade.

I sina kommentarer noterade Peskov också att USA, tillsammans med Ryssland, röstade emot en Ukraina-stödd resolution som fördömde Moskvas invasion i FN:s generalförsamling, vilket är ett historiskt drag. “Dessutom röstade vi (Ryssland och USA) för en resolution i FN:s generalförsamling som innehåller balanserade formuleringar om den ukrainska krisen. Det här var verkligen ofattbart, tillade Peskov. 

Bloggen förstår att Ryssland har svårt att förstå – “ofattbart” enligt Peskov – hur USA kan ändra sig så här. Något som president Zelensky och nästan alla europeiska ledare också har. Att Zelensky ifrågasatte detta i mötet i Vita huset är förståligt, ja sjävklart.

Tidigare i förra veckan, på torsdagen, uteslöt Peskov alla förhandlingar om statusen för fem ukrainska regioner som den påstår sig ha annekterat, trots att dessa inte helt kontrollerar fyra av dessa. Peskovs kommentarer följde på liknande kommentarer från Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov några dagar tidigare.

Detta betyder att Ryssland vill – kräver – att Ukraina ger upp de områden, cirka 25 procent, av fyra östliga regioner, som Ryssland inte lyckats erövra. 

Vilka resultat nådde presidenterna Trump och Zelensky i fredags  i Vita Huset? (Länk till meningsutbytet, där Trump anklagar Zelensky för att leka med ett tredje världskrig)

Trump sa vid mötet med Zelensky att man måste lita på Putin. Detta trots att han brutit avtal tidigare, som Zelensky lyfte fram. Bland annat Budapest-avtalet 1994, där Ryssland lovade att respektera Ukraina och inte ifrågasätta dess självständighet eller territoriella integritet. Ett löfte som USA förband sig att upprätthålla, tillsammans med Frankrike och Storbritannien. Detta avtal innebar att Ukraina överlämnade sina kärnvapen till Ryssland. (Både Ryssland och USA har således brutit avtalet)

Om nu president Trump säger och menar att man kan lite på Putin, så borde det väl inte vara så svårt för Trump att ge Ukraina en säkerhetsgaranti. Det riskerar ju då inte att bli utnyttjad.

Amerikanska folket ger Trump och JD Vance ett oerhört stort underbetyg. Från CNN: Till 92 procent är det Trumps och VAns fel. Hela 92 procent!

President Zelensky är en diktator sa president Trump. Som nu ångrat sig.

President Trump sa i torsdags att han inte kunde tro att han hade kallat Ukrainas president Zelensky för “diktator”. “Sade jag det? Jag kan inte tro att jag skulle säga det”svarade Trump på frågan om han fortfarande betraktar Zelensky som en “diktator”.

Trump påstod att Zelensky var en “diktator utan val” i ett Truth Social- inlägg den 19 februari, för vägran att hålla val och upprepade Zelenskys påstådda illegitimitet. Ukrainas konstitution förbjuder val under krigslagar , vilket har gällt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion 2022.

Nu börjar Storbritanniens premiärminister spela på stora fiolen

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer bjöd in mer än tio europeiska ledare till ett toppmöte om Ukraina och säkerhet den 2 mars, nu i söndags i London. “Premiärministern kommer att använda toppmötet för att driva på europeiska åtgärder för Ukraina – för att signalera vårt kollektiva orubbliga stöd för att säkerställa en rättvis och bestående fred och en varaktig överenskommelse som säkerställer Ukrainas framtida suveränitet och säkerhet.” detta enligt Starmer inför mötet, men före kalabaliken i vita Huset.

Ledare från hela kontinenten, inklusive Frankrike, Tyskland, Danmark och Italien, samt Turkiet, NATO och Europeiska unionen, har bjudits in till toppmötet. Starmer har också bjudit in ledarna för Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Finland, Sverige, Tjeckien och Rumänien till toppmötet efter hans samtal med president Trump den 27 februari i Vita huset. Inför  detta toppmöte ska Starmer också hålla ett samtal med de baltiska staterna och även träffa Ukrainas president Zelensky på Downing Street för att diskutera kriget mot Ryssland.

Den brittiska premiärministerns kansli sa att mötet skulle utgår ifrån de samtal som hölls i Paris av Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare denna månad och syfta till  att “stärka Ukrainas position nu – med militärt stöd och ökat ekonomiskt tryck på Ryssland”. Nu blev det i stället ett möte om mötet i vita Huset och hur få tillbaka president Trump, eller hur de två presidenterna kan bli på talefot igen.

Säkerhetslöfte behövs även från amerikansk sida. Så här resonerar Trump. (Enligt samtalet med Starmer i torsdags)

USA:s president Trump träffade Storbritanniens premiärminister Starmer i Vita huset i torsdags, då Starmer försökte övertyga Washington att behålla sin roll för Ukrainas säkerhet gentemot den ryska aggressionen. Starmer upprepade behovet av en amerikansk ” backstop ” för en föreslagen europeisk fredsbevarande styrka i Ukraina, och hävdade att amerikanskt stöd är nödvändigt för att garantera en varaktig fred. detta hade uppenbarligen ingen effekt på Trump.

Trump betonade att ett fredsavtal måste nås innan några fredsbevarande styrkor sätts in. “Jag har förtroende om vi gör en överenskommelse kommer den att hålla”, sa han, om en överenskommelse med Ryssland.

Vad händer nu med den nya fredsplanen som diskuterades i London i går? Svårt säga, bloggen får återkomma. Det verkar dock svårt att införa en partiell vapenvila. Den skulle inte gälla marken. Detta lär knappast var möjligt. En månad när i realiteten inte Ukraina kan försvara sig genom att från luften attackera strategiska mål i Ryssland.

Ryska styrkorna har blivit svagare, samtidigt som Ukraina börjat ta tillbaka områden i Pokrovsk 

Ukrainska styrkor genomförde begränsade, men framgångsrika attacker, i tre sektorer på den östra fronten för att ta tillbaka territorium som tidigare erövrats av ryska styrkor. Ryssland erövrade den taktiskt viktiga byn Kotlyne i januari för att få kontroll över försörjningsvägen till Pokrovsk. Den ryska framgången hotade Pokrovsk, en viktig ort i det ukrainska försvaret i mineralrika Donbas regionen.

En enda bataljon från 25:e brigaden återerövrade Kotlyne i en kombinerad operation med stöd av tre andra formationer, från 15:e, 115:e och 1:a slaviska brigaderna, enligt talesmannen Serhiy Okishev i en video som publicerades på onsdagen av Ukrainas luftburna styrkor.

Washington Post anser att mineralavtalet innebär att Ryssland förlorat (Bloggen delar den här uppfattningen)

Mineralavtalet som förhandlats fram mellan USA och Ukraina är en förödande utveckling för Ryssland. Det är faktiskt på vissa sätt viktigare än något fredsavtal som president Donald Trump kan förhandla fram för att få ett slut på striderna. När det väl genomförts kommer det att innebära att Ryssland i praktiken har förlorat kriget. Enligt WP:s krönikör.

Rysslands president Vladimir Putin ville erövra sin granne. Istället har USA precis gått i affärer med Ukraina – och ingått, som avtalet uttrycker det , ”ett varaktigt partnerskap” med Kiev för att gemensamt utveckla Ukrainas outnyttjade mineraler och andra naturresurser och utlova ”ett långsiktigt ekonomiskt åtagande för utvecklingen av ett stabilt och ekonomiskt välmående Ukraina”.
Med denna överenskommelse är USA nu investerat – bokstavligen, inte bildligt – i vad avtalet kallar “ett fritt, suveränt och säkert Ukraina.” Det betyder att USA nu har ett enormt ekonomiskt incitament för att hjälpa till att säkra Ukrainas självständighet. Om Ukraina överlever kommer USA att kunna vinna hundratals miljarder dollar; om Ukraina faller får vi ingenting. När allt kommer omkring, tror någon att om Putin erövrar Ukraina, kommer han att betala tillbaka USA för de vapen vi gav Ukraina för att bekämpa hans trupper? Naturligtvis inte.” Enligt WP-kommentaren.

Ryssland har misslyckats med att erövra Ukraina, enligt Institute för the Study of War, ISW, som är den mest pålitliga källan, med stor expertis. Så här resonerar ISW med bloggens omskrivning och ord. (Länken till hela utvärderingen finns inledningsvis)

Ryssland har använt häpnadsväckande många soldater och otroliga mängder militär utrustning för att genomföra stora offensiva insatser i Ukraina, i syfte slå ut den ukrainsk försvars-förmågan och erövra resten av Donetsk och Luhansk oblast. Ryssland har  misslyckats med att återställa den operativa styrka som är nödvändig för att uppnå avgörande vinster. Ryssland har betalat ett orimligt högt pris i form av förluster av soldater och utrustning som Ryssland inte kan klara på medellång sikt om de mycket begränsade vinster fortsätter.

Ryssland har misslyckats med att bryta de ukrainska försvarslinjerna och inte ens drivit tillbaka Ukraina tillräckligt långt för att klara de utmaningar som Ryssland ställs inför om man ska upprätthålla krigsansträngningen under 2025 och 2026, vilket ISW:s Christina Harward nyligen har beskrivit. Ryssland kan sannolikt inte upprätthålla fortsatta ansträngningar längs dessa linjer på obestämd tid utan en stor rysk mobiliseringsinsats som den ryske presidenten Vladimir Putin hittills har vägrat att genomföra – är mycket känsligt. Ukraina, å andra sidan, har visat sin förmåga att bekämpa massiva och målmedvetna ryska offensiva ansträngningar även under perioder med begränsad västerländsk hjälp.

Rysslands misslyckanden med de stora och kostsamma ryska offensiva operationer som genomförts visar möjligheterna för Ukraina har att tillfoga Ryssland ett allvarliga nederlag på slagfältet som tvingar Putin att ompröva sin inställning till kriget och till förhandlingar förutsatt att Västvärlden fortsätter att ge ett väsentligt stöd.

Bloggens kommentar: Det finns några viktiga uppgifter som ISW inte redovisar:

  • Ukraina har lyckats trots – eller kanske tack vare – att landet månar om sina soldater och sin materiel. Det går hela 6 döda ryssar på en död ukrainsk soldat. Likadant på materialsidan
  • Ukrainas andra front, med attacker dagligen mot strategiska mål inne i Ryssland har givit god effekt redan, men kommer i det långa loppet vara olidligt för Ryssland.
  • Ukraina leder den militära utvecklingen av drönare och även användningen av dem.
Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ryssland säger: Vi och USA har “till stor del” samma utrikespolitik. Begriper inte Trump vad detta innebär??

  1. Jag tror att Trump insett att han värderat de naturtillgångar som skulle
    ingå i avtalet med Ukraina helt fel. Dels var underlaget för värderingen
    från Sovjettiden och de obrutna tillgångarna har hittills inte exploaterats
    därför att de inte varit lönsamt. Det skulle ta lång tid och kräva stora
    investeringar innan man uppnår en eventuell lönsamhet.
    Därför behövde Trump komma ur de villkor som han redan erbjudit Ukraina. Det
    var praktiskt att ställa till med en show i Ovala rummet som ursäkt för att
    inte underteckna de villkor som man slutligen kommit överens om, och som ratificerats av Ukrainas regering innan Zelenskyj reste till USA
    Om avtalet hade varit så lönsamt som Trump trodde från början så hade ju
    Ukraina haft ett “kort på hand” att spela med. Trump bekräftade att
    Zelenskyj inte hade några “kort” och därför inte kunde ställa krav på något
    stöd från USA (har man inga pengar att betala med så får man inte handla).
    Jag undrar hur styrkevärderingen (korten) varit ifall Ukraina haft kärnvapen?.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.