Ryssland fortsätter att förlora kriget mot Ukraina – trots ny kanonmat

Här vill jag upprepa vad jag sagt med början den 24 februari förra året: Ukraina vinner. Vladimir Putin är desperat. Ser vi Putins dödsryckningar? frågade bloggen den 24 februari..

Nu har Putin varit segare än jag trodde, när han såg att den “Speciella Militäroperationen” inte fungerade på 72 timmar. Besviken på att ukrainarna inte välkomnade ryssarna ivrigt flaggviftande. I stället är andelen ukrainare som gillar ryssarna nere i nästan otroliga 2 procent! Ingen vill ha med Ryssland att göra, även ryskspråkiga väljer ukrainskan i stället.

Det har också tagit längre tid för de vanliga ryssarna att reagera. En knapp miljon har tydligen flytt landet. De hemmavarande har matats med statlig propaganda : Operationen går enligt Plan. Det säger man inte nu längre, när vi snart kan “fira” krigets Ettårs-Jubileum. Vad som händer nu är:

  • Opinionen i Ryssland håller på att svänga. Krigets längd och av de som flytt påverkar
  • Antalet liksäckar ökar stadigt. Soldatmödrarna kommer agera.
  • Ryssland har svårt att gå på offensiven: Brist på ammunition, vapen och tränande soldater samt på motivation.
  • Ryska ledningen är i luven på varandra, mer när det går dåligt.
  • Sanktionerna mot Ryssland börjar få effekt i landet, för de rysk medborgarna
  • Tyngre vapen kommer till Ukraina, synd bara att det ska ta sådan tid.
  • Ukrainas ledning under president Zelensky är otroligt skickliga
  • Landet Ukraina tycks fungera mycket bättre är man befarat – mitt under fullskaligt krig.

Några viktiga nedslag i den senaste utvecklingen:

Ryssland har förlorat hälften av sin stridsvagnar enligt Pentagons bedömning. Den ryska armens stridskraft har signifikant reducerats. Trots att hela 80 procent av den operativa ryska armén är engagerat i kriget mot Ukraina

Det Washington-baserade Institute for the Study of War, ISW beräknade den 11 februari att de ryska styrkorna inte är tillräckligt stridsdugliga för att avancera in i Ukraina. Bedömningen från UK är densamma. Det innebär givetvis inte att Ukraina har en lätt uppgift framför sig. Kanonmaten är Rysslands modell med tusentalet oskadliggjorda soldater varje dag.

På söndagen angav Ukrainska ÖB att man under dygnet slagit till mot 14 temporära ryska baser med rysk trupp. Vidare hade man oskadliggjort en ammunitionsdepå och en luftförsvarsanläggning. Det ukrainska stridsflyget hade samtidigt 19 gånger slagit till mot rysk trupp och skjutit ned ett ryskt attackplan, Su-25. Vidare hade de ukrainska trupperna slagit tillbaka 11 försök av Ryssland att attackera bosättningar i Luhansk och särskilt Donetsk Oblast. Ryssarna har  i övrigt använt granatkastare och missiler eftersom deras stridsförmåga inte är så god. Men räkna med att det är ett helvete ändå. Ryssarna har civila mål medan Ukrainarna har militära.

Det var starkt av Ukraina att hjälpa Turkiet med ett 80-tal räddningsarbetare, som kom in via luften och marken redan i onsdags. Sverige skickade i torsdags 45 hjälparbetare till Turkiet.

Till sist, men viktigt: Varför har Västvärlden underlåtit att reagera mot Vladimir Putins Ryssland på ett tillräckligt kraftfullt sätt? Läs Masha Gessens bok “Mannen utan ansikte”, som kom redan 2012, men som finns nytryckt med ett nytt förord, skrivet efter invasionen i Ukraina. Boken i pocketupplaga kostar på Adlibris bara 79 kronor. Gessen avslutar sitt nya förord:

“Putin har både öppet sagt och visat oss vem han är och vad för slags system han har byggt upp. De flesta västerländska ledare och medier har vägrat att lyssna och öppna sina ögon”

I går klockan 22.00 sände SVT 2 det första av tre program med rubriken “Putin och västvärlden”. Det överraskade med intervjuer och kommentarer från många världsledare som var avslöjande. Redan nu kan man se alla tre programmen på SVT Play.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.