I torsdags lade USA:s tidigare “Regelkansler” i Vita Huset, Cass Sunstein, ut texten. På ett seminarium arrangerat av Entreprenörskapsforums och Näringslivets Regelråd. Sunstein var chef för Vita Husets Office of Information and Regulatory Affairs, OIRA. (Motsvarar vårt Regelrådet.) Under Barack Obamas presidentskap, åren 2009 – 2012.
Denna organisation, en kontroll av att alla regler är meningsfulla, kostnadseffektiva, för att inte säga nödvändiga, sker direkt under den amerikanske presidentens ledarskap. Den första lärdomen Sverige kan dra av detta är: För in ett Regelråd värt namnet direkt under statsministern, med placering på Statsrådsberedningen. Och med en chef och en grupp rådgivare som har god ställning och kan agera kraftfullt. (80 procent av svenska regeringens alla konsekvensanalyser av nya regelverk underkändes de senaste åren, men knappast ett pip har hörts)
Dåliga regler är både en stor kostnad och ett hinder för en god ekonomisk utveckling. En utvärdering i USA visar att Sunsteins arbete under hans fyra år sparade 250 miljarder dollar, för både de som berörs av reglerna och de som övervakade dem. Inte dåligt. Det skulle omsatt till Sverige betytt hela 70 miljarder kronor. (om hänsyn tas till ländernas storlek enbart)
Alla konsekvensanalyser i USA av regler på på federal nivå måste godkännas av OIRA. Om departementet eller myndigheten inte följer OIRA:s anvisning, ofta informella, så kan reglerna inte träda i kraft. Under Cass Sunsteins fyra år i Vita Huset lyckades inte någon överpröva OIRA:s ingrepp, vilket endast kan ske genom presidentbeslut. Tänk om vi hade en sådan ordning i Sverige. Med Trump som president tror Sunstein att regelverken kommer att reduceras än mer.
Som framgått av en ledarartikel i DN så talade talade Cass Sunstein om knuffande eller “Nudging” på ett annat seminarium som Handelshögskolan ordnat. Men skribenten Matilda Molander har inte förstått att Nudging ska kombineras med regler, för att göra dessa bättre. Det är inte en bart en fråga om att “hjälpa människor att göra sina egna liv bättre”. Eller som Sunstein skriver i sin bok så förordar han “nudges” (milda knuffar) i stället för ett omfattande regelverk. Knuffarnas bidrar till att regelverken blir vettigare.
Cass Sunstein senaste bok “The ethics of influence” kom ut i höstas, och den har jag inte läst. Däremot de två tidigare banbrytande arbeten “Nudge” och “Simpler” efter avslutat värv i Vita Huset. De båda sista böckerna är definitivt läsvärda, inte minst Simpler som fångar upp det som står i Nudge. Underrubriken på Simpler är talande “The FUTURE of GOVERNMENT”.
Hej Håkan! Helt rätt att regler står i vägen! Se bara Frankrikes tjocka bok om anställningslagstiftning.
MEN man behöver inte alltid vänta på regeländringar för att få ner kostnaderna. Under 1993-94 var jag med om att på 18 månader dra ner de fasta kostnaderna med 40% och antalet anställda med 25% i ett Internationellt företags Europeiska verksamheter med 20.000 anställda.
Vi ställde bl.a. frågan: vad vill du göra/förändra om inga Nationella eller EU-regler stod ivägen? Det blev en lång önskelista där 90% kunde genomföras direkt utan att vänta på regelförändringar. Alltför många chefer döljer sig bakom fantiserade trösklar är slutsatsen. Inget ovanligt.