Regeringskansliet erkänner: Vi klarar inte den nya tidens puls

Jättebra av Svenska Dagbladet att idag kläda av regeringskansliet och visa dess bristande förmåga. Regeringskansliet fungerar inte. Läs artikeln “Nej för fan, kom inte hit och jobba”.

Så här sa statsminister Ulf Kristersson i julas muntligen i en julhälsning till regeringskansliets personal:

“Vad de (regeringens tjänstemän) gör påverkar hela Sverige och måste vara noga förberett. Men – säger statsministern – ”noggrannhet är däremot ingen ursäkt för långsamhet. Tvärtom har hastighet ett eget värde. Inte bara i sport och i näringsliv. Vi måste visa att förändring är fullt möjlig”.

Enligt Svenska Dagbladet  “Budskapet landade inte väl”. Detta säger väl allt. En del av regeringens tjänstemän – säkert inte alla – tar illa vid sig för att statsministern säger att noggrannhet inte är en ursäkt för långsamhet. Faktum är att Långbänken, med alla utredningar och byråkratiserande på regeringskansliet, är det som de 5000 anställda tjänstemännen älskar.

Sug på detta : Man får inte ursäkta långsamhet, enligt statsministern, men då reagerar personalen, åtminstone vissa aktivister, som vill ha lugn och ro.

På regeringskansliet tycker 14 procent säger att de har för hård arbetsbelastning. Den är en “stark” uppgång från de tidigare regeringen, då 10 procent upplevde att man fick arbeta för mycket. Det kallas för “röd” arbetsbelastning i de studier som görs.

Det borde varit en väldigt mycket större andel regeringstjänstemän som tycker att arbetsbelastningen är för hård. Då hade man kanske dragit ned på antalet möten, som tar en stor del av arbetstiden. Och när det är viktiga frågor som ska hanteras, som gängkriminaliteten, integrationen, försvaret och infrastrukturen, då är det inte fel om alla berörda känner ett hårt tryck på att göra sitt jobb, bli klara.

Största arbetsbelastningen upplever tjänstemännen på försvarsdepartementet. Där tycker en tredjedel att de arbetar för mycket. Rött med andra ord. Därtill tycker 44 procent att belastningen är hög så att de vill sätta gul färg på den. Kvar på försvarsdepartementet till den gröna fägen är 22 procent.

Tänk om försvarsdepartementets folk i stället legat i skyttegravar i Ukraina, ett år utan avlösning, då kunde man talat om en omänsklig, men tyvärr nödvändig, arbetsbelastning.

Ulf Kristersson har offentligt gått ut och medgivit att arbetet på regeringskansliet går för långsamt. Detta har nog stört en del känsliga personer på regeringskansliet, som känner sig kränkta, och då hellre går till tidningen än lägger på ett extra kol på jobbet.

Utredningstiderna borde kortas, har regeringen sagt. En halvering har angivits som mål. Det ser vi inte så mycket av nu, ska sägas. När en utredning är klar, som den om kommunerna ska få kameraövervaka, utan att begära tillstånd, då ska det ta otroliga 14 månader innan tillståndskravet tages bort. Varför inte bara ta bort tillståndskravet? Ofattbart. Skälen kan Du se i bloggen.

Nu ska det finnas en grupp på statsrådsberedningen som ska arbeta för att regeringsarbetet går snabbare. Kanske också att brådskande utredningsuppdrag skulle kunna hanteras där. Den gruppen ville man få ett litet kik på….

Reporten i Svenska Dagbladet, som skrivit artikeln, vilket Sverige är mycket tacksam för, heter Karin Thurfjell. Hon vill gärna ha tips, och jag ska skicka över något dussin exempel på hur regeringen/regeringskansliet inte fungerat. Du kan också reagera eller ge exempel på Långbänk. De finns i 100-tal. Email: karin.thurfjell@svd.se 

Vill ta ett övertydligt exempel på en otrolig lång hantering i dagens regeringskansli:

  • I valrörelsen lovar regeringen att ordning och reda ska gälla i skolan
  • I stället för att genomföra de åtgärder som behövs, med mobilförbud, stöd till lärare som ingriper etc, så börjar den nya regeringen med att utarbeta direktiv för en utredning i ärendet.
  • Direktiven tar ett helt år att utarbeta, och där står då vad utredningen ska komma fram till.
  • Sedan tillsätts en utredning, som även den får ett år på sig att arbeta, trots att direktiven säger vad man ska komma fram till.
  • Sedan ska utredningen gå på remiss, remissammanställning göras, regeringskansliet jobba, Lagrådet höras, regeringskansliet återigen arbeta och sedan skriva en proposition som riksdagen ska behandla i utskott för att sedan besluta om.
  • Sedan ska åtgärder ske i skolan, sedan Skolinspektionen bearbetat frågan, och ett genomförande sker efter minst fem år.

PS Återkommer i framtida bloggar om hur regeringskansliet borde organiseras. Arbetade under ett par år, med otaliga möten, tillsammans med en av Stefan Löfvens närmsta medarbetare, för att göra en total omorganisation av regeringskansliet. Men det vågade man (läs Stefan Löfven) inte genomföra.

PPS Ukrainska  drönare attackerade två oljedepåer i Smolensk-regionen i Ryssland natten till idag. Hela 26 000 kubikmeter ryskt bränsle och smörjmedel förstördes i en massiv brand. Länk till branden, som Ryssland förnekar: https://twitter.com/i/status/1783047760276545894

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Regeringskansliet erkänner: Vi klarar inte den nya tidens puls

  1. Väldigt bra kommentar om RK. Det är bedrövligt. Tyvärr har Cattis min fru sett alldeles för mycket av offentlig sektor. Dåligt ledarskap, inget ansvarstagande, långsamma processer, ineffektivitet. På Sida där hon var uppskattad controller med sin IHM utbildning i botten så infördes en regel att rollen skulle besättas av en akademiker. Så Cattis fick lämna sitt vikariat och in kom en jurist som saknade kompetens. De utbetalningar som Cattis gjorde direkt till UD och FN som var konfidentiella följdes i princip aldrig upp och den uppföljning som skedde var undermålig. Alltså går mycket bistånd till korrupta organisationer. Nu ser ju Johan Forsell över allt det, så där sker ju förbättringar.
    Hälsningar Christian H

    • Tyvärr bra exempel på offentlig sektors misskötsel. Johan Forssell har jag stor tillit till. Han kan komma göra skillnad. Men han måste ha en del medarbetare med sig, för ensam kan man inte klara av dessa problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.