Regeringen visar att man inte förstår hur företagen fungerar

Det är bra att regeringen sent om sidor förstått att man måste försöka rädda en stor del av landets företag som annars går över styr. Omställningsstödet fyllde en månad igår (dock utan regelverk ännu). Det trista är att regeringen – finansdepartementet – inte har en aning om hur företagen fungerar. Det visar det remissförfarande som regeringen genomfört.Nedan några axplock.

Först vill jag notera att 50 remissinstanser ombetts yttra sig och ge sina synpunkter till känna den 25 maj. Men, bland remissinstanserna finns en total dominans för myndigheter och domstolar. De som verkligen berörs av Corona-krisen är inte hörda.

Det räcker alltså inte för regeringen att man utan sakkunskap utformat ett antal krispaket. När man sedan ska få synpunkter på regelverket för omställning så utesluter man de direkt drabbade. Här ett antal som inte blivit tillfrågade:

Dessa branschorganisationer ingå+r förvisso i Svenskt Näringsliv, som fått yttra sig, men dessa och ett 40-tal andra branschförbund är direkt påverkade, och skulle kunna säga hur ett stöd bör vara utformat.

Genomgående för de branschorganisationer, som inte fått yttra sig över omställningsstödet är följande:

  • Stödet räcker inte
  • Stödet är fel utformat
  • Utbetalningen kan inte vänta i månader

Företagarna säger i sin remisskrivelse till regeringen om omställningsstödet:

De begränsningar och villkor som föreslås för omställningsstöd riskerar att medföra att många företag som är i behov av stödet inte kommer kunna eller vilja ta del av det. Effekten av detta blir fler konkurser och högre arbetslöshet, sämre återhämtning och en svagare svensk ekonomi.

Svenskt Näringsliv är mycket mer diplomatiskt. De välkomnar förslaget och anser det vara utformat för att uppnå det som anges. Men, tillägger (något av en brasklapp):

. Det är viktigt att så snart som möjligt få systemet att fungera, för att i detta läge motverka konkurser och arbetslöshet. Ikraftträdandet bör därför tidigareläggas. Stödperioden bör förlängas så att den åtminstone omfattar maj månad, men sannolikt kommer ytterligare månader att behöva omfattas.

 

 FAR, Föreningen Auktoriserade revisorer är inte nådiga. De har två huvudinvändningar. Revisorsintygen skulle ta allt för lång tid, kosta för mycket och faktiskt inte vara genomförbart. Det föreslagna systemet skulle kräva 60.000 revisorsdagar om 30.000 företag skulle beröras. Får inte företagen lämna koncernbidrag blir effekten negativ. Det framgår dessutom av en utmärkt artikel i Dagens Industri idag “Koncernbidrag hjälper företag”.

Råd till regeringen, särskilt finansdepartementet, men Stefan Löfven borde också läsa:

  1. Ta in sakkunskap i regeringen när stöden till företagen utformas (även om det tar emot)

  2. Lyssna på branschorganisationerna som är mest utsatta, så att stödet blir tillräckligt och rätt utformat.

  3. Betala ut stödet i tid innan företagen tvingas i konkurs.

  4. Pensionera Långbänken under Corona-krisen och agera lika snabbt som våra nordiska grannar

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.