Regeringen tar ett rejält kliv för att bygga den ekonomiska politiken på kunskap

Det kan låta underligt att regeringen vill ha en saklig grund att stå på när det gäller den ekonomiska tillväxten. Den har förvisso inte visat något större prov på fingerspitzen-gefühl visavi landets näringsliv, med allt ifrån 3:12 regler och vinster i välfärden till exitskatt och nu senast förmögenhetsskatt. (Något som effektivt driver de duktigaste utomlands)

Det är Tillväxtanalys som fått uppdraget att utveckla “Kunskap för tillväxt” i reglerings-brevet  för både 2017 och innevarande år. I december förra året kom så Tillväxtanalys med sin Analys och utvärderingsplan  “Kunskap för tillväxt 2018“. Den är inte lätt att hitta, men finns på hemsidan under rubriken “Relaterad information”, men här finns länken, så problemet är löst för alla som vill följa upp detta. Detta är grunden för de kommande tre årens stora arbete hos Tillväxtanalys.

Hur har detta kunnat ske? Hur har regeringen kommit sig före att ge Tillväxtanalys detta stora uppdrag? Svaret torde vara Näringsdepartementet och dess statssekreterare Eva Lindström. Som nu den 1 mars blivit Sveriges representant i Europeiska Revisionsrätten, efter HG Wessberg som slutat. Stort tack till Eva Lindström och det ska bli mycket intressant att se hur regeringen i framtiden kommer hantera den analys och de rekommendationer som kommer från Tillväxtanalys. Att man vågar, är min reaktion.

Tillväxtanalys utgångspunkter för sitt arbete med regeringens tillväxtpolitik är denna: Sverige är en liten öppen ekonomi, som befinner sig på den vetenskapliga och teknologiska fronten. Avgörande för tillväxten är innovationsförmåga, infrastruktur och omställningsförmåga. Grundläggande är vidare institutioner och regler som skapar spelplanen på en global marknad. Tillväxt förutsätter ett dynamiskt näringsliv.

Sedan beskriver Tillväxtanalys i sin plan hur uppdraget ska genomföras, Metoderna, på sidan åtta. (Det är bara att läsa. Gäller också journalister)

Det övergripande regeringsuppdraget:

  • Analys av regeringens Exportstrategi
  • Analyser av regeringens Nyindustrialiserings-strategi Smart Industri
  • Näringslivets digitalisering
  • Analys av regeringens arbete med små och medelstora företag

Tillväxtanalys har för sitt arbete identifierat sex studieområden:

  • Sveriges innovationsförmåga
  • Sveriges strukturomvandling
  • Sveriges infrastruktur för innovationsförmåga och näringslivsdynamik
  • Sveriges internationalisering
  • Näringslivets kapitalförsörjning
  • Näringslivets gröna omställning

Redan i år, med början i april, kommer Tillväxtanalys att redovisa fem rapporter om den svenska tillväxtpolitiken.Blogginlägget blir för lång om jag räkna upp dem här (sid 35), men var så säker på att jag kommer tillbaka. Det här arbetet, som innebär att alternativa fakta kommer i skamvrån, om inte Regeringen väljer att gå mot bättre vetande även i framtiden, med dessa analyser i nacken.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Regeringen tar ett rejält kliv för att bygga den ekonomiska politiken på kunskap

  1. Håkan

    Tack för alla dina kloka kommentarer och förslag. Låt oss hoppas att såväl de tre musketörerna som Stefan Lövden läser dina kloka inlägg.

    Jag önskar dig God jul och Gott Nytt År!

    • Hej Anders,
      Vet att de tre musketörerna läser bloggen, men det betyder inte alltid att de gör som jag säger. Inte ens när de tycker att jag har rätt. Givetvis läser de inte allt, det hoppas jag inte någon följare gör, för det tar för lång tid. Man måste alltid prioritera, även när det gäller min blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.