Regeringen missar innovationspolitiken, säger forskare

Den svenska regeringen missar innovationspolitiken, det drastiska omdömet kom professer Charles Edquist med på DN-debatt i onsdags. Som en av Sveriges främsta innovationsforskare, tidigare chef för CIRCLE i Lund, väger hans omdöme tungt. Det skall bli intressant att se vem – om någon – som tar upp den kastade handsken. Det borde vara antingen statsministern eller näringsministern.

Vad säger då Enquist? Det finns ingen sammanhållen innovationspolitik, och där har han absolut rätt, tycker jag. Och många med mig. Edquist tar vidare upp regeringens innovationsstrategi, som Annie Lööf presenterade i höstas. Den är inte konkret – inga uppföljningsbara mål – och tar bara kort upp, på två sidor, hur strategin skall genomföras.

En helhetlig innovationspolitk behöver utvecklas, påpekar Edquist vidare. Innovation handlar inte bara om grundforskning, som många tycks tro. Det handlar också om grundläggande utbildning, efterfrågefaktorer (som innovationsupphandling och kravställning), skapande av nya organisationer (till exempel stimulans av entreprenörskap eller policyorganisationer), interaktivt lärande mellan organisationer, framtagning av nya regelverk (till exempel för patent), kuvöser till stöd för helt nya företag och riskkapital för innovationer. Allt enligt Edquist, och jag håller med om mycket, även om de generella villkoren måste betonas, och här kommer ägarskatterna in som viktiga.

Sedan understyker Edquist att innovationsupphandling är en angelägen fråga. Men det är många fler politikområden som berörs. Dit hör regionalpolitiken, utbildningen, infrastrukturen, forskning och till och med försvarspolitiken. Det räcker exempelvis inte  bara att fördubbla Vinnovas resurser, menar Edquist. Regeringen måste ta kommandot på hösta nivå, med ett Innovationspolitiskt råd, som leds av statsministern, vilket OECD föreslagit.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.