Regeringen måste sluta misshandeln av landets Corona-drabbade företag

Ända sedan Pandemin slog till i Sverige i mars förra året har den svenska regeringen kommit med gigantiska stödpaket. Men redan från början stod det klart att finansdepartementet och näringsdepartementet inte hade de kunskaper som behövdes för att göra dessa stöd så att de passade företagen som behövde. I andra länder tog regeringarna hjälp av experter och sakkunskap. Under det gångna året har jag givit konkreta exempel i mina bloggar om hur regeringen borde göra, men förgäves. Nedan ett urval av dessa bloggar. Regeringens stödpolitik till företagen kan sammanfattas så här:

  • Stöden är gigantiska – regeringen vill ge intryck av att verkligen hjälpa landets företagare
  • Stöden är dock så komplicerade att få företag förstår hur stöden fungerar.
  • Att ansöka om stöd till företaget är komplicerad, byråkratisk, särskilt för de mindre och medelstora företagen
  • Utbetalningen av stöden sker först efter månader, långsammare än i andra länder
  • Förlängning av stödinsatserna sker sedan det gamla stödet upphört – framförhållning saknas
  • Bevis på att stöden är byråkratiska, långsamma och ibland felriktade finns i att anslagna belopp inte utnyttjas. 

Här några illustrativa bloggar:

Får endast läsas av Magdalena Andersson

När kommer pengarna?

Fungerar de svenska stödsystemen för våra företag?

I lördags uppmärksammade Dagens Industri den utsatthet som många företag lider av nu. Detta i en debattartikel “Konkursvåg hotar *Sverige”. Skriven av Mårten Blix, fil dr i nationalekonomi och professor Magnus Henrekson, båda vid IFN.

Finansutskottet har också tagit upp problemen och har nu fått riksdagen med sig för krav på “mer träffsäkra krisstöd för företag”. Även om detta berör en liten del av stödprogrammen i riskdagen

Även näringslivets organisationer, inte minst Svenskt Näringsliv, borde säga till så att det hörs och förstås. Nu kör man snällhetens princip, säger rätt saker, men så lågt och försiktigt att statsråden inte kan bli upprörda.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.