Idag har man kunnat läsa den positiva nyheten att regeringen skall se över hela det svenska företagsklimatet. En Entreprenörskaps-kommitté utses under ledning av professor Pontus Braunerhjelm. Det framgår av en debattartikel i Dagens Industri idag, med Anders Borg och Annie Lööf som avsändare. Att man ger uppdraget till Braunerhjelm är ett gott tecken i sig, för få i Sverige har hans kompetens på området, både det övergripande och det mer detalj-fokuserade.
För att spä på berömmet, så utgår arbetet bland annat ifrån den genomlysning av det svenska innovationsklimatet, som Världsbanken redovisade för några veckor sedan. Den var kritisk, bland annat påvisade man att Sverige ligger först på 61:a plats bland världens länder när det gäller lätthet att starta företag. I 60 länder är det lättare.
Nu skall medges att regeringen faktiskt gjort en hel del för att förbättra företagsklimatet, det hade jag tänkt återkomma till i ett nytt blogginlägg. I det arbetet har näringsminister Annie Lööf var pådrivande. Men det har underlättats av att finansminister Anders Borg nu förstår att företagsklimatet är avgörande för ekonomisk tillväxt. Inte bara den övergripande ekonomiska stabiliteten.
Kommittédirektiven offentliggjorden nu på förmiddagen och kan läsas här.
Håkan
Hjärtligt tack för Din senaste innovations-rapport. Alltid värdefullt att läsa Dina rapporter.
Jag vill nämna en SNS-rapport, som jag finner intressant och viktig. Den är skriven av Sophie Nachemson-Ekwall och behandlar “Fientliga bud, teorierna, maktspelet, kortsiktigheten”. Lyssnade till ett föredrag hos höll i “Sancte Örjens Gille”, som Du kanske vet är en sammanslutning av ca 600 ledare inom industri (mest gruv-metall), bank etc. Sophie´s forskning har avsett svenska börsföretags finansiering, styrning (ägare, styrelse, företagsledning) och problemet under senare år med allt mer kortsiktig styrning och utländskt övertagande av ägandet. Under mina många år inom industrin har jag konstaterat att kortsiktigheten blivit att mer besvärande (“kvartalsekonomi”) och långsiktigt värdeskapande på svensk kapitalmarknad försvagas.
Många exempel finns och redovisas i den ca 240-sidiga rapporten.
Jag tycker att dessa problem inom svenskt företagande ej får tillräcklig uppmärksamhet. Vore bra om Du kan hjälpa till att sprida budskapet om behovet att uppmärksamhet/åtgärder om detta.
Hjärtlig vårhälsning
Lars Ivar