Rädslan för utlokaliserad FoU-verksamhet till Asien är överdriven

I förra veckan publicerade Entreprenörskapsforum en intressant rapport om den globala FoU-utvecklingen, och de offshoring som sker av forskning och utveckling. The emergence of China and India as new innovation powerhouses – threat or opportunity?, heter rapporten som kan laddas ned här. En grupp forskare, knutna till Circle vid Lunds Universitet, med professor Cristina Chaminade i spetsen, har skrivit rapporten och presenterade den. Man kan gott säga att den traditionella bilden av internationella FoU-aktiviteter utmanades.

För det första så har de globala innovationsflödena en annan ström än man tidigare trott. Det är i ökande grad ett flöde från utvecklingsländer till västländer. Det är inte heller bara stora företag som bedriver sin FoU-verksamhet offshore. Samtidigt kan vi notera att volymen FoU-verksamhet som går offshore är relativt begränsad. Sverige har dubbelt så stor FoU-verksamhet som genomsnittet för EU. Ändå har vi inte mer än ungefär 10 procent av FoU-verksamheten offshore.

En kortare beskrivning av rapporten och det seminarium som hölls därom kan Du ta del av här. Enligt rapporten så ökar FoU-verksamheten produktiviteten hemmavid för de företag som bedriver offshore-verksamhet. Det verkar också som om FoU-verksamhet i Kina är mer framgångsrik än den som lokaliseras till Indien, också enligt den här studien. FoU-verksamhet i Kina är mer inriktad på grundläggande forskning, medan den i Indien har ett större fokus på tillämpad forskning.

I den korta redovisningen från seminariet finns också kommentarer från Enrico Deiaco, Tillväxtanalays och Syvia Schwang-Seger, Vinnova. Sammanfattningen av kommentarerna är väl att mycket mer forskning om offshoreverksamheten behövs.

När jag skriver om internationaliseringen kan jag inte låta bli att nämna något om de exportsiffror som publicerats på torsdagen. För fyra år sedan, 2010,  angav handelsminister Ewa Björling att svensk export borde fördubblas på fem år. Nu har den minskat i stället, med 7 procent mellan 2012 och 2013. Ewa Björling kommenterar dagens siffror, men berör inte till den tidigare orimliga målsättningen. Det finns anledning återkomma.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.