Läget i det ryska storskaliga kriget mot Ukraina
- På marken påminner det om ett skyttegravskrig. Stillastående men häftigt
- Våren 2022 hade Ryssland först 30 procent av marken, nu 19 procent
- Senaste dryga året har Ryssland gått från 18 till 19 procent av marken i Ukraina
- Ryssland är bra på att terrorbomba, med dryga 13.000 dödade civila ukrainare
- Ukrainas andra front inne i Ryssland har slagit till mot vapenfabriker, flygfält, raffinaderier m fl ca 60 gånger i månaden i sen tid
- Den 1 juni slog Ukraina till med sin Spindelattack mot 40-talet strategiska bombplan
- President Putin blev chockad och uttalade sig inte förrän igår
- Igår ringde Putin till Trump och vädjade om stöd och råd.
- President Trump är imponerad av Ukrainas attack, men förstår att Putin måste svara
- Både republikanerna och demokraterna i kongressen vill att USA ska införa kraftiga sanktioner mot Putins Ryssland, men Trump säger nej – ännu så länge.
- Ryssland har inte tiden på sin sida, det visar utvecklingen
Financial Times: Ryssland vacklar efter Ukrainas episka attack mot det strategiska bombflyget
Bloggen vill citera FT:s inledande sammanfattning:
“Bombplan som Ryssland kanske aldrig kan återuppbygga. En flotta så skadad att den kan tvinga Moskva att ompröva hur de anfaller Ukraina. Djupgående attacker på rysk mark avslöjar priset för ett långt krig – även mot en svagare fiende. I takt med att satellitbilder och expertbedömningar visar attackerna hur allvarliga konsekvenserna av Ukrainas drönar-räd i helgen är, men även operationens omfattning visar de allvaret.”
Putin ringer Trump och vädjar om hjälp med Ukraina
Den amerikanske ledaren kommenterade samtalet i ett inlägg på sitt eget sociala nätverk Truth Social. “Vi diskuterade attacken mot Rysslands uppställda flygplan, av Ukraina, och även diverse andra attacker som har ägt rum från båda sidor”, berättade Trump.
“Det var ett bra samtal, men inte ett samtal som kommer att leda till omedelbar fred”, enligt Trump. President Putin sa, mycket bestämt, att han kommer att behöva svara på den senaste attacken mot flygfälten”, skrev Trump och tillade att samtalet varade i en timme och 15 minuter. Putin ville förankra och få förståelse för ett nytt kraftigt angrepp mot Ukraina. Det fick han också. Trump sa att han förstod Putin.
Talespersonen Peskov bekräftade att Vladimir Putin haft ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump och sagt att Moskva skulle svara på attacken. Putins talesperson berättade att Ryssland gärna ville höra ett starkt internationellt fördömande av dessa attacker. Så långt ville dock inte Trump gå. Samtidigt meddelade Kreml att Ryssland kommer att fortsätta förhandlingarna med Ukraina. (Som är meningslösa, då Ryssland kräver fullständig kapitulation av Ukraina)
Trump sägs var orolig att den ukrainska drönarattacken skulle kunna försvåra hans försök att förhandla fram ett vapenvila. Trump förblev anmärkningsvärt reserverad offentligt när han tillfrågades om sin personliga reaktion på attacken i Ukraina. Privat var han dock entusiastisk. “Han tyckte att det var grymt”, sa en annan källa om Trumps reaktion.

Resultat från Brysselmötet UDCG-mötet: Umerov, Ukrainas försvarsminister, antyder strategisk förändring av försvarsproduktionen
Enligt ministern kommer genomförandet av idén med arbetstiteln ”Ramstein Investment Initiative for Industry” att markera ett strategiskt skifte inom försvarsproduktionen, göra det möjligt för ukrainska företag att investera i produktion i partnerländerna, samtidigt som dessa kommer att kunna bygga försvars-”megafabriker” i Ukraina.
Ryssland kan försöka hämnas för Spindelattacken
Nato förväntar sig att president Vladimir Putin kommer att vidta hämndåtgärder mot Ukraina för dess djärva drönaroperation ”Spindelnätet” , som innebar ett allvarligt slag mot Rysslands strategiska flygbaser, berättade en högt uppsatt Nato-tjänsteman för The Moscow Times. ”Det blir vedergällningsåtgärder från rysk sida. Och det blir defensiva åtgärder från Ryssland också”, sa NATO-tjänstemannen till The Moscow Times. (Lastbilsköer)
Kan Ryssland fortsätta kriget i evighet, amen? Nej säger Moscow Times
Utsikterna till ett tillfälligt vapenvila mellan Ryssland och Ukraina, än mindre ett förhandlat slut på kriget, är fortfarande oklara efter den andra omgången av direkta samtal i Istanbul på i måndags. Som redovisas ovan kräver Kreml omfattande territoriella, militära och geopolitiska eftergifter från Ukraina och Väst. Rapporter tyder på att president Vladimir Putin tror att han vinner.
Men mer än tre år efter invasionen av Ukraina, har Ryssland verkligen resurserna att föra krig så länge som det krävs? Moscow Times granskar den aktuella situationen: Den ukrainske militäranalytikern Ivan Stupak sa att han tror att ryska tjänstemän bluffar när de säger att landet kan fortsätta strida i många år. ”Ingen kan kriga i många år. Ryssland har stora resurser och många medborgare, men detta har också sina begränsningar”, sa Stupak, rådgivare till Ukrainas nationella säkerhetskommitté, till The Moscow Times.