Privata välfärdsföretag viktiga för nya innovativa lösningar

Hittills har diskussionen om välfärdsföretagen, eller vinster i välfärden, främst fokuserat på hur skatterna används. Men viktigt är också vad de privata välfärdsföretagen medverkar till, eller ännu bättre: Vad de privata företagen skapar. För det är ovedersägligt att många av dessa privata företag utvecklat nya sätt att sköta sin verksamhet, till fördel för patienter, äldre och elever. Stockholms Handelskammare har nu satt fingret på detta igen.

Stockholms Handelskammares VD Maria Ranka påpekade i fredags att vi måste “tala mer om innovationens betydelse för välfärden.” Detta har beskrivits i en mycket intressant rapport, som jag tidigare bloggat om. Men det behöver upprepas. Och de som vill stoppa de privata företagen bör konfronteras med alla de nya innovationer som förbättrar välfärden. Man behöver ställa frågan: Varför vill man stoppa en god utveckling av välfärden? Ska patienter, våra seniorer och skolelever hindras från att få en bättre välfärd?

Entreprenörerna Rune Andersson och Dan Olofsson har låtit SIFO ta reda på vad de S-politiska kommunalråden anser om friskolorna. Den publiceras i en artikel i DI idag. Det är underliga svar, som tyder på en vilsenhet bland dessa. Kompetenta lärare är viktigast för skolan säger 69 procent. Bara 1% anger vinstförbud som viktigast. Och bara 9 procent anser att friskolorna negativt bidrar till skolverksamheten. En positiv bild alltså. Men sedan tycker hela 62 procent att vinstförbud skulle vara en bra fråga att vinna röster på. Är det röstfiske och inte verksamheten som står i fokus?

Entreprenörskapsforums SIFO-mätning om vinster i välfärden hittar Du här. E-forums Policysammanfattning finns här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.