Som framgår av ett tidigare blogginlägg presenterade Världsbanken sin analys och förslag till den svenska regeringen på seminarium den 1 oktober. Men det fanns inte utrymme för de politiska kommentarer som lämnades, och som är intressanta. Seminariet arrangerades av Entreprenörskapsforum och huvudaktör var en av Världsbankens chefer Augusto Lopez-Carlos. Rapporterna finns att ladda ned via det tidigare blogginlägget.
Först ut var Näringsutskottets ordförande, socialdemokraten Jennie Nilsson. Viktigast i den kritik som Världsbanken framförde, som måste korrigeras, var “Urban Planing”, enligt henne. Det vill säga den komplicerade och långsamma bygglovs-hanteringen och detaljplaner mm. I går lades ju också ett sådant förslag på riksdagens bord, kan jag notera. Men det verkar som det bara är ett litet steg i rätt riktning.
Det andra område som Jennie Nilsson vill åtgärda gäller utbildningen. Det verkar vara en negativ trend på alla utbildnings-områden för svensk del, noterade hon. Vad man ska göra framgick dock inte. Den tredje frågan, som kanske överraskade något, gällde skattesystemet. En stor skatteutredning kan behövas, så att inte arbetskraften blir så hårt beskattad. Men en stor utredning kräver en bred anslutning från alla partier, sa hon i enskilt samtal efter seminariet.
Niklas Wykman, Moderaterna, var den andra kommentatoren. Han var tidigare en av Anders borgs nära medarbetare, nu ledamot i Skatteutskottet. Han började också med utbildningspolitiken, som tyvärr inte fokuserar på kvaliteten, utan är insnöad på klassernas storlek, när det är annat som är viktigt. Det är viktigt att utbildningspremien blir bättre, där Sverige ligger i botten bland utvecklade länder.
Det är för svårt att få en första anställning. Reglerverket är för komplicerat menade Wykman, och det finns en för stor tveksamhet hos arbetsgivarna att anställa.
Problemet generellt är att den politiska sektorn är för långsam, vill jag påpeka. Både när det gäller att fatta beslut, men också på att genomföra. Sveriges farliga lallande, men det tar vi en annan gång.
Märkligt att svensk media koncentrerar sina kommentarer till ränteavdragen och förbigår den dysfunktionella bostadsmarknaden där hyresregleringen är ett av de stora problemen!