Politiken gör skillnad – staten behövs

För en vecka sedan,den 16/8, skrev Dan Andersson i DI om statens betydelse för innovation.”Staten behövs för innovation“. Skribenten har varit chefsekonom på LO och statssekreterare på Näringsdepartementet. Det inlägget har drunknat i valrörelsen med sitt fokus på våra hjärtan och välfärdsvinsterna.

Artikeln är väl värd att läsa, och budskapet passar i valdebatten, men ingen verkar förstå detta. Jo, väljarna gör nog det, men de läser inte Dagens Industri, åtminstone inte den stora skaran. Se NESTA:s undersökning i England, som visar att väljarna förstår innovationens betydelse , men inte politikerna.

Sverige håller på att förlora sin position som innovationsland, påpekar Andersson och illustrerar med att såväl exporten av läkemedel som elektronik har gått ned jämfört med andra rika länder.Sverige är också sämre när det gäller patentkvalitet och publicering i framstående vetenskapliga publikationer. Detta enligt OECD. Dan Andersson tar också upp konkurrenskraft kontra utvecklingskraft, Erik Dahméns paradfråga.

Det bör dock tilläggas att kritiken mot såväl Moderaterna och Centern skjuter över målet. Särskilt Annie Lööf har främjad insatser för innovation och Anders Borg har satt igång Entreprenörskapskommittén. Däremot har det dröjt med insatserna, och allt politiskt beslutsfattande tar alldeles för lång tid i Sverige.

Till sist: Marianna Mazzucatos bok “The Entreprenurial State” hänvisar Andersson till. Det vill jag också göra – igen. Bloggade om den för ett år sedan, och nu tycks den ha slagit igenom. Den 30 september håller Vinnova och Entreprenörskapsforum ett seminarium med henne.  Anmäl Dig nu, om Du vill gå, för det blir nog utrymmesbrist.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.