Entreprenörskapsutrednigen ger på två sidor, sidan 120 -121, i betänkandet del 1, en övertygande motivering till varför personaloptioner behövs. Mycket pedagogiskt.
En anställning i ett nystartat företag är mer otrygg än i ett etablerat företag, eller på ett universitet eller i offentlig sektor. Otryggheten och en lägre lön kan kompenseras genom personaloptioner, som kan innebära en förtjänst i framtiden. (Om företaget går bra) Detta går inte i Sverige idag, då marginalskatten blir hela 67 procent på optionerna, som skattas som inkomst av tjänst.
Personaloptioner löser också ett annat problem. Grundarna överdriver gärna potentialen i företaget för att få mer betalt. Optionerna kan skapa starka incitament för grundarna och andra nyckelpersoner att stanna kvar i företaget under utvecklingsfasen. En eventuell värdestegring ökar också för grundarna att köpa tillbaka företaget, om investerarna vill göra en exit.
Personaloptioner kan således ha en avgörande betydelse för snabbväxande innovativa företag när det gäller:
- Att rekrytera kompetens
- Att behålla kompetens
- Att attrahera kapital
- Att stärka företagets kassaflöde
- Att ge grundarna en säkrare framtid
- Att medverka till att fler jobb skapas i Sverige
Utredningen säger inget om det förslag till personal-optionsbeskattning som Incitaments–utredningen föreslagit. Men indirekt framgår att detta är alldeles för dåligt. Det kan inte skapa det positiva entreprenörsklimatet som behövs.
Entreprenörsutredningen går nu ut på remiss till 148 myndigheter, organisationer och andra institutioner. Remiss-missivet är daterat den 28 oktober, men hade ännu inte kommit fram den 3 november. Men nu finns det på Näringsdepartementets hemsida sedan i går. Remissinstanserna får 3 månader på sig, och ska svara senast den 31 januari nästa år.