I det fördolda pågår arbetet i Företagsskattekommittén. Två delbetänkande är nu framlagda. Ett om skatteincitament för riskkapitalet, som dock fick stor publik uppmärksamhet för sin otillräcklighet. Det har sedan länge varit sågat. Blir ersatt av ett investeringsavdrag.
För en dryg månad sedan kom en expertrapport skriven av Henrekson-Sanandaji. Den visar hur svårt det är att stimulera anställda i riskfyllda entreprenörsbolag genom ägande. De föreslår personaloptioner i sk innovationsbolag, där beskattning sker som kapitalvinst och inte inkomst av tjänst. Detta är ett bra förslag, tror jag, men det bör sättas in i sitt sammanhang. Hela ägarbeskattningen behöver belysas. Frågan är också om man skall begränsa sådana här optioner på sätt som föreslagits.
Ett nyligen publicerad förslag gäller skattelättnader för forskning. Där föreslår man sänkta arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning med 10 procent, dock högst 230 000 kronor per koncern och månad. Omkring 2 500 företag torde uppfylla kraven. Lättnaderna uppskattas vara värda 790 miljoner kronor per år.
Utredningen skall lägga fram sitt slutbetänkande den 1 november 2013. Då är det verkligen på tiden att ägarbeskattningen sätts in i sitt sammanhang. Skall vi få behålla innovativa framtidsföretag i Sverige måste beskattningen se annorlunda ut än idag. Det måste bli möjligt att få bli rik genom att behålla företaget i Sverige, slippa tvingas sälja till omvärlden. Här spelar personaloptioner en viktig roll.
Kan inte låta bli att förvånas över att en statlig utrening skall behöva ta nästan 3 år att genomföra. I andra länder är man mycket snabbare. Men där arbetar utredningarna mycket effektivare än i Sverige.