Sverige måste förstärka sin förmånga att konkurrera på världsmarknaden med våra framgångsrika företag, det framhåller OECD i sin analys av vårt innovationssystem. (Nu finns den definitiva rapporten, som har några få marginella justeringar i förhållande till den preliminära, enligt de ansvariga, som jag varit i kontakt med. Den kan läsas eller köpas här) Sverige är som litet land enastående med sina framgångsrika exportorienterade storföretag, säger OECD, och anger att vårt land endast kan jämföras med Schweiz.
De svenska storföretagen har fått en ny ägarstruktur, med ett stort inflytande från multinationella företag, som har sin hemvist i andra delar av världen. Det gör att den svenska miljön måste vara god för att storföretagen skall fortsätta och utvecklas i Sverige. Företagen ingår nu oftast i globala affärskedjor, som lägger sin forskning och utveckling där möjligheterna är optimala. Tyvärr finns det inga exempel på att storföretag flyttar FoU-verksamhet till Sverige. Det har skett i andra länder, påpekar OECD.
En starkare och mer innovativ SME-sektor skulle göra Sverige mindre sårbar, skriver OECD. Man konstaterar samtidigt att Sverige är ett av få länder som saknar skattestimulans till FoU. Stora utmaningsdrivna program kan skapa en intressant miljö för företag.
I OECD:s rekommendationer till Sverige uppmanar man oss:
- Utveckla ett innovationssystem i världsklass (vilket vi saknar) för att både attrahera och behålla innovativa företag. Generella systemförändringar behövs, men också riktade satsningar.
- Använd alla till buds stående medel “(all available means”) för att behålla de stora företagen och deras aktiviteter på både forsknings- och produktionssidan.
- Gör tillväxten av de små och medelstora företagen till huvudfokus i ett modernare och förstärkt innovationssystem. Det gäller både etablerade och nya företag. Marknadsmisslyckande att finansiera FoU i dessa företag måste kompenseras.
- Överväg att öka FoU-finansieringen till SME-sektorn, genom större Vinnova-program och samarbete med akademin, som kan förbättra sektorns innovativa verksamhet.
- Inför FoU-stimulanser i form av skatterabatter, även här med fokus på SME-företag.
- Ta ett bredare perspektiv på innovation än enbart forskning och utveckling, säger OECD som nämner servicenäringen och de kreativa näringarna.
- Lyft design, som är en viktig komponent i modern innovativ utveckling
Det är en tung kritik som OECD framför. Troligen kommer de ansvarig politikerna säga att den är orättvis, eftersom det hittills gått så bra för Sverige. Se hur vi klarat oss i finanskrisen, kan Borg säga. Men vi talar inte här om vad vi gjort, utan vad vi måste göra för att klara oss framgångsrikt i framtiden.
Observera att min beskrivning är kortfattad, men OECD-rapporten som är på 270 sidor, ger en djup analys, så en läsning av den kan verkligen rekommenderas. Vi kommer få en fortsatt diskussion med deltagande av den ansvariga OECD-gruppen senare i vår, tillsammans med företrädare för regeringen. Den informationen fick jag från de ansvariga i OECD igår.