OECD: Det krävs en total översyn av Sveriges innovationssystem

Innovationssystemets ledning är avgörande för om Sverige ska kunna förbättra sitt system, enligt OECD. Universiteten är förankrade i akademisk frihet. Detta har hindrat universiteten att fullgöra sin “tredje uppgift”- att samverka med omgivande samhället.

Den akademiska dominansen som styr forskningen reagerar OECD emot. -Sak samma när det gäller privata sektorns dominans i instituten. En tredje invändning framställer OECD: Myndigheterna har bristande kontroll över att samhällets intresse tillgodoses.

OECD tar till storsläggan när man säger att det största kravet är: En total översyn av Sveriges forsknings- och innovationssystem. Annars kan landet inte svara upp mot samhällets utmaningar och krav.

För att bibehålla och uppnå en position i den globala världen bör Sverige överväga följande strategiska åtgärder:

  1. Gå bortom “bra” till “excellens” i forsknings- och innovationspolitiken
  2. Ändra balansen mellan universitet och institut, så innovationsperspektivet förstärks
  3. Låt excellens, relevans och samarbete komma i högsätet
  4. Överväg om befintliga strukturer i FoU-systemet är bästa sättet främja nationella prioriteringar
  5. Överväg myndigheternas roll som “medlare” mellan olika forsknings- och innovationsaktörer
  6. Uttala klart forsknings- och innovationsprioriteringar, särskilt (men inte endast) när det gäller samhällsutmaningar
  7. Reformera finansieringssystemet för forskningen, inklusive universiteten, och förändra styrningen av hela innovationssystemet.

Nästa gång i denna serie om OECD:s urvärdering av Sverige blir det en blogg om de vägledande principer som bör styra Sveriges innovationssystem.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.