Nytt omfattande sanktionspaket mot Ryssland – Det nionde. Långbänk!!

På fredagen den 16 december antog EU:s toppmöte ett nytt “omfattande sanktionspaket” mot Ryssland. Hur kan man hålla på och Långbänka så här? När Ryssland bryter mot alla regler och avtal och utan anledning försöker invadera ett europeiskt land så borde alla sanktioner som kan vidtagas mot Ryssland ske direkt. Att efter 10 månader komma på ytterligare åtgärder visar bara på en stor oförmåga i EU. 

Redan i november förra året varnade och förespådde USA en rysk invasion av Ukraina. Då fick EU tre månader på sig att inventera alla sanktionsmöjligheter. Ännu är man inte klar utan nu kommer ett nytt, det nionde, sanktionspartiet. Vilken oförmåga. Jag säger vilken oförmåga. Ett EU som inte alls fungerar. Trots att där sitter minst 40.000 administratörer i Bryssel. I stället håller man kanske på att se om det femsidiga regelverket för jordgubbar? 

När det gäller sanktioner mot enskilda ryssar som är engagerade i Ukrainakriget, så kunde väl EU-kommissionen få fullmakt, så att man inte behöver fatta beslut om enskilda personer på långa listor – denna gång 200 personer – som säkert nästan ingen känner till. Oförmåga . Ledarskap krävs.

Sedan har Ukraina nu identifierat ett stort antal missiler eller robotar som Ryssland använt den senaste tiden som är nyproducerade med halvledare och tekniska komponenter som Västvärlden har sanktionerat. Det visar ytterligare på EU:s och även USA:s oförmåga. Ska vi acceptera att vårt politiska system är så här inkompetent?

PS. Ukrainas president Zelensky besökte igår frontens Bakhmut, världens idag farligaste plats. Han har nu rest till USA på sitt första statsbesök sedan anfallet den 24:e februari. USA väntas anta ytterligare ett stort stödpaket till Ukraina, inklusive Patriot-luftvärn. Ryssland tar återigen mycket stora förluster och väntas i morgon passera 100 000 dödade ryska soldater.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.