Ny EU-vision för framtidens innovation-system

Det  händer saker i Bryssel, som är klart positiva. Trots Brexit och flyktingkrisen. Redan tidigare har jag bloggat om European Innovation Council, som i tisdags tog ytterligare ett steg mot förverkligandet.

Organisationen ScienceBusiness ordnade ett helgdags-seminarium med den ansvarige kommissionären Carlos Moedas och generaldirektören Robert-Jan Smits. Många viktiga beslutsfattare från såväl Parlamentet som Rådet och många andra inflytelserika och berörda personer deltog.

Den stora och svåra frågeställningen är varför inte Europa kan hänga med i utvecklingen genom innovationer och stora bolag, unicorns. En uppskattning tidigare ger vid handen att Europa är bra på forskning, står för kanske 35-40 procent av världens vetenskapliga framteg. Men när det gäller att utveckla teknologier och sätta upp företag, som blir världsledande, så är Europa bara hälften så bra.

En guru på innovation, Nathan Myhrvold, Intellectual Ventures, gav en upplysande framställning. Inget stort nytt företag har startat i Europa de senaste decennierna, men ett 20-tal i USA. Vad är receptet?

  • Vi,läs Europa, måste ta risk. Vi är alldeles för fega.
  • Nya företag med potential måste skalas upp, Scale Up
  • Vi måste kunna experimentera, våga nya former och instrument
  • En dellösning kan vara European Innovation Council, som Carlos Moedas föreslår

Hur ska European Innovation Council, EIC, utformas? Det ska bli en parallell till European Research Council. Med en självständighet och ekonomiska resurser. Men det tar tid att utveckla detta. Här är Carlos Moedas vision. Ett konkret förslag finns utarbetat av ScienceBusiness.

Till sist: Avgörande om EIC kan bli en Europeisk vändpunkt är de individer som kommer att leda institutionen. Men, och det är viktigt, hur regelsystem och beskattningen utformas i EU är grundläggande. När den cirkulära ekonomin utvecklas är den första frågan i EU: Hur ska vi kunna reglera detta. Då sker utvecklingen i andra delar av världen.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.