Det låter kanske underligt, men i EU är det idag ett slagsmål om att utveckla och driva digitaliseringen. I går höll Angela Merkel och Francois Holland ett gemensamt toppmöte om “The Digital Single Market” i EU. Ledarna för Frankrike och Tyskland tycker att det går för långsamt i EU. Därför möttes de till ett toppmöte. Där också Jean-Claude Juncker och vicepresidenten Andrus Ansip deltog.
Samtidigt gick kommissionären Günther Oettinger, ansvarig för “Den digitala ekonomin och samhället” ut med ett blogginlägg om att Europaparlamentet nu ger sitt stöd till en form av gemensam digital marknad i Europa. Det blir en gemensam “Online plattform”. skrev han. Därigenom tog Oettinger “revansch” för att han inte blivit inbjuden till toppmötet i Paris, trots att det var hans frågor som där behandlades. Och förekom det budskap som toppmötet förmedlade.
Vid toppmötet medverkade också den europeiska storindustrin genom ordföranden i Business Round Table, Benoit Potier, som är chef för franska Air Liquide. Här är hans pressrelease från i går kväll, sedan de fyra topparna ätit en gemensam middag i Elyse Palatset, visar vad diskuterades. Det lär vara ERT som drivit på Holland och Merkel men också EU-kommissionen. (Leif Johansson var ordförande tidigare i ERT)
Detta är ERT:s slutsatser från toppmötet:
- Det Europeiska ramverket för investeringar och innovation måste förbättras och säkerheten i den digitala agendan måste ha högsta prioritet.
- Beslutsfattandet i EU måste förstärkas och effektiviseras, annars hamnar Europa på efterkälken i den globala ekonomin. vilket inte minst gäller den digitala agendan
- EU måste få ett enhetligt regelverk som garanterar att Europa kan dra nytta av storleken på sin Single Market.
- En dynamisk ekonomi kräver nya företag och entreprenörskap, det gäller inte minst den digitala ekonomin
För en vecka sedan höll OECD ett ministermöte i Korea, där fokus var på den nya teknologin. En rapport till mötet visar att USA, Japan och Korea ligger klart främst när det gäller banbrytande teknologier på områden material, hälsa och IT. Här är underlaget man hade till mötet. Det krävs lite arbete om man ska komma vidare i materialet.
Avslutningsvis vill jag nämna att den svenska Digitaliseringskommissionen i december kommer med en rapport. Här ett nyckel-kapitel, som kommer att ingå i denna, eller åtminstone är det ett preliminärt utkast, som ger vägledning.Den visar på ett tydligt sätt hur fyra områden berörs och bör agera: Ekonomin, Arbetet, Samhället och Infrastrukturen
Hej, kan vi kolla hur säkerhetsaspekter behandlas?
Hälsningar Walter
Tyvärr kan inte vi kolla detta. Men givetvis måste säkerheten vara med, både implicit och proaktivt.