Angreppet på Ukraina visar hur skärrad Vladimir Putin är för sin egen ställning. Han har förstått att hans stöd i Ryssland är lågt, enligt vissa undersökningar, och efter valresultat, talar för att endast knappt 30 procent idag sympatiserar med Vladimir Putin. Det är en kraftig nedgång från 2014 då han invaderade Krimhalvön. Då lyckades Putin få drygt 70 procent av befolkningen att sympatisera med honom. Den andelen har sedan gått ned stadigt. Troligen föreställer han sig att aktionen mot Ukraina kan få samma effekt. Det är inte sannolikt.
Inför presidentvalet i Ryssland i mars 2018 hade Vladimir kvar ett stort stöd av befolkningen, och låg då på virka 70 procent. Det gjorde också presidentvalet lätt och framgångsrikt för honom. Därefter har det gått utför snabbt, och idag lär alltså stödet inte vara mer än knappt 30 procent. Skälen till att angreppet på Ukraina inte alls får den effekt som Putin tror är följande:
- Idag på förmiddagen reagera många ryssar på sociala medier genom kritiska inlägg, försvaret för Putin var litet. Det föranledde Censuren i Ryssland att förbjuda annat än officiella deklarationer på internet. Fria yttringar kommer att straffas. Detta får säkert motsatt effekt än man tror
- I Ryssland bor idag cirka 2 miljoner ukrainare som helt klart reagerar negativt mot att deras hemland angrips av Ryssland. Dessa har kontakter med den ryska befolkningen och kan ge den korrekta informationen om Vladimir Putins aggression.
- Det har redan skett många sk enmansprotester i Ryssland med plakat emot kriget och Putin. De har alla stoppats och demonstranterna har gripits av polis, trots att detta är tillåtet enligt rysk lag.
- Isoleras Ryssland från omvärlden får det effekter för de oligarker som frodas av Putins regim. Börsen i Moskva gick ned 45 procent först och står nu på hela 22 procent. Frysning av ryssars tillgångar i väst är också en åtgärd som märks, och får effekter just på oligarkerna
- Bandy-VM som i mars arrangeras i Ryssland kraschar sannolikt, Finland och Sverige drar sig ur redan nu. En total idrotts-boycott mot Ryssland är sannolik.
- För två veckor sedan uttalade sig en ledande general emot de ryska styrkornas mobilisering och hotet mot Ukraina. Det var Generalöversten Leonid Ivasjov, 78, som är styrelseordförande för det Allryska officersförbundet. Han kritiserar i sin artikel hårt president Putin. Kreml vågade uppenbarligen inte ingripa, det är åtminstone inte känt.
- Vad händer om en miljon invånare går ut på Moskvas gator? Då räcker inte polisen till och militären vill man nog inte sätta in, eller så vill den inte ingripa.
Vladimir Putins är uppenbarligen desperat, det såg man inte minst i det tal han höll i morse klockan 04.00 vår tid. Se det, skrämmande med påståendet att Ukraina mördat miljoner ukrainare under en nazistregim stödd av USA. Att en president kan uttala sådana lögner, utan att blinka, tyder på en psykisk instabilitet, för att uttrycka sig milt. Något som många tidigare sagt om hans två tidigare tal den gångna veckan.
Vad kan jag göra? frågar Du säkert Dig själv. Svaret är: Vi som har ryska kontakter kan vidarebefordra korrekt information, det motverkar – om än lite – den desinformation som Putins propagandaapparat står för.
Min slutsats är att Vladimir Putin sitter löst, att hans förtrogna oligarker reagerar. Tillsammans med folkliga reaktioner och Rysslands isolering, med ekonomiska konsekvenser, kommer Vladimir Putin att ersättas. Detta är något som Putin velat förhindra henom en yttre fiende som USA och NATO. Men det kommer inte att gå.
PS Dagens Nyheters Rysslandkorrespondent Anna-Lena Laurén gör samma bedömning som jag. Se: “Det här är slutet för Vladimir Putin”
Intressanta tankar men tyvärr har du nog fel. Putins Ryssland är byggt av KGB sedan många år och det är inte oligarker och folk med pengar som styr, om Putin försvinner kommer en ny diktator efter en tids turbulens. Det finns tyvärr inget historiskt som pekar på att något som liknar demokrati kommer att växa fram, varken i Ryssland eller annorstädes. Det handlar om samhällen som bygger på boss-välden, patriarkala strukturer och religiös makt och mot detta har demokratin mycket små möjligheter att etableras, tyvärr, tyvärr. Vi behöver ens inte titta på arabstaterna, det räcker med att gå till balkan och östra europa för att förstå. Som ung är enklare att att “go west” än att förändra inifrån, den äldre generationen lever kvar i att det var bättre förr och har inte behov av politisk frihet.
Tror att Du misstar Dig på vad det ryska folket kan göra om de släpps ur sitt grepp. Vi från Väst kan då reparera det vi utlovade men sedan struntade i när Ryssland blev fritt och ganska demokratiskt under Jeltsin. Då utlovade en Marshall-insats. Får vi ett Ryssland som satsar på att bli ett teknologiskt utvecklat land med export av varor och tjänster, inte bara energi, då får vi en ny välfärdsdemokrati.
Hej,
Jag är av samma uppfattning !
Tack för inlägget Håkan!