Nu måste politikerna sätta stopp för gängvåldet

Idag läser vi om att tre unga gängkriminella blivit skjutna de senaste dagarna. Hela 29 döda hittills i år. Det blir notiser i dagens tidningar, inte mer. Men det var huvudnyhet på Aktuellt i går. Totalt en fördubbling nästan jämfört med föregående fem år under fem månader..

Sedan läser vi att Ukrainas president på morgonen när han går upp får information om antalet  dödade senaste dygnet. I går morse, när Zelensky talade till Davos-mötet, var det 87 dödade soldater. Då framstår vårt gängvåld som obetydligt. Men, så är det inte. För gängens terror och skjutande påverkar hela det svenska samhället. Även om media ibland, som idag, bara nämner ett nytt gängmord på notisplats, som en normalitet.

Politikerna har uppenbarligen inte gjort tillräckligt. Det håller nu alla ansvariga med om. Den ansvarige justitieministern Morgan Johansson påstod att åtgärder borde skett för 20-25 år sedan. Men, ändå gör man ingenting nu. Jo, man tillsätter nya utredningar. Utredning efter utredning. Det är krafttag idag. Totalt pågår det 13 utredningar som berör gängkriminaliteten. Gängen måste jubla. Allt döljs i Statens Offentliga Utredningar. Här finns uppgifter om alla 13 utredningar som pågår, varav 11 inte ska vara klar förrän nästa år, eller senare. Alla utredningar finns här.

Polisen fungerar inte heller. Läs krönikan i Dagens Nyheter som Hanne Kjöller skrev i förra veckan, den 19 maj. “Polismyndigheten agerar som en notorisk återfallsförbrytare”. Hon påpekar det som nog upprör alla: Rikspolischefen Anders Thornberg påstod att det inte fanns några underrättelser inför Påskkravallerna. Man kunde inte se de våldsamma upploppen komma. Det visar sig vara falskt, en felaktig uppgift. Och Rikspolischefen valde då att krypa bakom ett pressmeddelande och vägrade bli intervjuad.

Polisens egen internrevision gjort åren 2016-17 en genomgång av hur bedrägeriärendena handlagts. Den utredningen visade rött: rättegångsbalkens regler följdes inte, anmälningarna togs emot på fel sätt, utredningsåtgärder vidtogs inte och dokumentationen var ofullständig. Tre år senare gör internrevisionen samma undersökning. Den visar att bristerna inte är åtgärdade. Ingenting fungerar fortfarande inte.

Läs artikeln. Man undrar hur sådant här får ske i Sverige. Men övriga media har inte heller följt upp Hanne Kjöllers artikel, vilket förvånar stort.

Det kan också vara intressant att se annat som hänt, eller snarare inte händer, på gängkriminalitetens område. Mycket snack men lite verkstad.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.