Nu måste det politiska systemet ta kriminaliteten på allvar

Det är vardag varje dag med skjutningar och en dödad per vecka. Det har bara blivit allt sämre – inte minst sedan man, läs statsministern – sa att “gängen måste knäckas”. Dagens Nyheter 16 mars 2017:

Statsministern Stefan Löfven lovade att inte ge upp förrän man knäckt gängkriminaliteten, och inrikesminstern Anders Ygeman talade om myndigheternas ”järnnäve” mot de kriminella.

Rätt ska vara rätt: Det politiska systemet har inte på 20 år vidtagit de ¨åtgärder som behövs för att stoppa de kriminella gängen. År 2000 tillsatte Göran Perssons regering Beredningen för rättsväsendets utveckling, BRU, som kom med sex betänkanden (Länken går till slutbetänkandet 2006). Men vad hände sedan:

  • Göran Perssons regering tog emot alla betänkanden, men vidtog inte de nödvändiga åtgärderna. Vi talar om åren 2000 – 2006
  • De två Alliansregeringarna med Fredrik Reinfeldt i spetsen gjorde inte heller det BRU föreslagit och som Polisen begärde. Vi talar om åren 2006 – 2014
  • Stefan Löfven-regeringen fortsatte med att vara passiv, bakom ett 34-punkts-program, som inte alls varit tillräckligt. Nu talar vi om åren 2014 – 2021.
  • Magdalena Andersson ska nu vända på alla stenar som finns, men nu krävs rimligen gemensamma krafttag, inte “more of the same”.

Många tror kanske att det bara är gängens skjutningar och narkotikahandel som är kriminella aktiviter som inte kan stoppas. Det sker kriminella  angrepp på vanliga företag som är utsatta, inte bara i utsatta områden. Detta beskrev Karin Johansson, nu vice VD på Svenskt Näringsliv. på DN Debatt den 2 februari:

“Varannan företagare utsattes för brott i fjol”

Det sägs att brottsligheten är på tillbakagång – utom gängkriminaliteten – men det stämmer inte påpekar Karin Johansson:

“Den växande brottslighet medierna rapporterar om dagligen drabbar i högsta grad även företagen, från de minsta kvartersbutikerna till de största globala exportföretagen. Men denna brottslighet talas det sällan om och den syns inte i statistiken.”

I den rapport “Brottslighetens kostnader 2022“, finns bland annat följande uppgifter:

  • Hela 54 procent av företagen har blivit utsatta för brott förra året
  • Av de som utsatts för brott har 52 procent valt att inte anmäla brotten till polisen. Man tror inte att det hjälper
  • De direkta kostnaderna för brotten mot företagen kan uppskattas till 100 miljarder årligen
  • Det är 6 procent av företagen som avstått från investeringar pga brottsligheten
  • 5 procent av företagen funderar på att lägga ned verksamheten av samma skäl
  • Hela 64 procent av företagarna tror att brottsligheten kommer att förvärras.
  • Det är bara 2 procent av företagen som tror på en förbättring

Det är dags för en Brotts-kommission, som på ett på ett par månader vänder på alla stenar och lägger grunden till en åtgärdsplan som får stopp på brottsligheten, åtminstone får stopp på ökningen och en plan för framtiden. Ingen Långbänk, tack! Det är jag som säger detta.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.