Nu går Spotify från ord till handling – 1000 nyanställs

 

Men inte i Sverige.

I våras skrev Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev riktad till de svenska politikerna. Spotify behöver öka antalet anställda med tusentals  personer inom kort, påpekade man. I brevet berättar Ek och Lorentzon att de under ett par år haft massor av kontakter med politiker från Stockholms stad, riksdagen och regeringen. De hade blivit klart positivt bemötta, men inget händer som gjorde att de kunde satsa på att ta hit medarbetare i stor skala från utlandet.

Spotify-grundarna skrev sitt brev under rubriken “Vi måste agera eller bli omsprungna“: Vår dröm är att bygga ett bolag på den allra högsta nivån globalt, och inspirera andra i Sverige, skrev de. Det är galet att Europa inte har ett enda bolag i paritet med Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon och de andra amerikanska storbolagen. “Vi vill visa att det går!” skrev man.

Men vilka villkor behövs för detta? Här är vad som behövs:

  • Tillgång till bostäder, särskilt hyresrätter
  • Fler utbildade programmerare
  • Möjlighet att göra våra medarbetare till delägare

Inte minst personaloptioner är här viktiga. Så utvecklar Spotify sina synpunkter:

Lagstiftarna måste inse att vi konkurrerar på en global talangmarknad och att priset för sämre villkor i ett land är högt. Vi sitter nu med frågan om vi ska växa i Stockholm eller i New York. I USA beskattas optioner för den anställde som inkomst av kapital med en skattesats på 15–20 procent, i Tyskland är nivån 25 procent. I Sverige räknas det i dag som inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med 70 procent.

Nu har Spotify bestämt sig . Eftersom Sverige inte alls har lyssnat, så anställer nu Spotify 1000 personer i New York.

En liten reflektion i sammanhanget: När jag frågade näringsminister Mikael Damberg i höstas varför man inte införde ett rejält personaloptions-system (som Spotify kunde rymmas inom) så var svaret: Ett sådant här system är ett brott mot den svenska skattelagstiftningen. Min reflektion: Varför göra ett litet brott, som inte löser något? Om man nu begår ett brott, så borde man väl ändå göra det rejält.

Så nu missar Sverige och Europa möjligheten att att få ett bolag i paritet med Google eller Apple….

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nu går Spotify från ord till handling – 1000 nyanställs

  1. “Historien lär oss att liberala samhällen byggda på förtroende lyckas bättre än de hierarkiska samhällen som bygger på misstro.”

    Här har du kärnan till de nuvarande problemen i Sverige och globalt. Be gärna Mikael Damberg om en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.