Nu får vi gilla läget

Först får vi konstatera att tre parter säger sig ha vunnit:

  • Stefan Löfven (Sverige )
  • Annie Lööf (Liberal Centerpolitik)
  • Jonas Sjöstedt (Avtal om V-inflytande)

Stefans Löfvens förhandlingar med Jonas Sjöstedt, med gillande av Annie Lööf och Jan Björklund, visar vem som nu styr. Hur det blir framöver får vi se. Den som lever får se, som det brukar heta. Grattis nu Stefan Löfven, Du kan nu, efter skickligt spel, fortsätta regera, men nu med en Liberal Centerpolitik. Det blir intressant. Glöm inte bort målet, att utveckla Sveriges potential, och inte stoppa den. Affärsplan Sverige, som Du utlovade i Dagens Nyheter 2012, borde nu förverkligas.

Kan utlova att denna blogg kommer att följa den framtida utvecklingen noga, med fokus på frågor av betydelse för entreprenörskap, ekonomisk tillväxt och marknadsekonomi. Redan här vill jag komma med konkreta förslag, som måste till, om den tänkta politiken ska kunna bli verklighet.

Regeringskansliet måste reformas i grunden, med start nu på måndag. Detta vet Stefan Löfven, men han har inte tidigare orkat genomföra detta. Men, nu är det ett måste, särskilt när alla 50 – 60 utredningarna, både ska kunna bedrivas och sedan genomföras. Sverige borde, som omvärlden byta utredningssystem. I andra länder kallar man in en grupp experter, som får 4-6 månader på sig, och som ofta sköter remiss- och förankringsarbete under resans gång. De har inte Statens Offentliga Utredningar, med all den byråkrati och tidsutdräkt som därav följer. Därför går lagstiftningsprocessen fortare i omvärlden.

Alla de många utredningarna måste bevakas. För i varje givet läge finns ursäkter varför ett förslag tar så lång tid att genomföra. Här en provkarta på dessa:

  • Direktiven är inte klara, delning i regeringskansliet tar tid
  • Vi måste förankra direktiven hos berörda parter
  • Vi har svårt att hitta utredare – det är så många utredningar på gång
  • Utredningen anser att tiden är för knapp, och vill ah utsträckt tid
  • Utredningen måste ut på remiss, men vi måste först bearbeta den i departementet
  • Remissinstanserna vill ha minst fyra månader på sig
  • Remissvaren måste sammanställas och det tar tid
  • Ett förslag till proposition måste överlämnas till Lagrådet
  • Lagrådet har nu så många regeringsförslag att behandla att tiden räcker inte till för dem
  • Lagrådets yttrande måste nu bearbetas i regeringskansliet innan vi kan lägga en proposition

Men det blir väl Martin Ådahls uppgift att under ledning av Annie Lööf bevaka den här gigantiska utredningsapparaten. Nu får vi också gilla läget, nu när vi är medvetna om problemen med utredningarna i vårt land. Och utredningarna bör punktmarkeras. Vilket Helena Dyrssen (tidigare på SB:s samordningskansli) m fl ger uttryck för i Dagens Industri idag. Här är en del redan på gång, vet jag, och det kommer jag redovisa i framtida bloggar.

PS Vän av ordning måste väl kräva att komplementet till Januariöverenskommelsen offentliggörs innan Riksdagen fattar sitt beslut? För Löfven och Sjöstedts överenskommelse, det “hemliga pappret som ingen får se”, är ju avgörande för Vänsterns röstning, enligt dem själva.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.