Nu är det Japan som gäller

Äntligen, vill jag säga. Har länge funderat över varför Japan inte tidigare kommit upp på den svenska radarn. Men nu kommer en Kunga-resa till Japan den 22 – 25 april med en stor delegation från det svenska näringslivet. Därför känns det angeläget att ta upp Japan. Har haft fokus på Japan sedan Shinzō Abes första regering bildades, hösten 2006..Med en välgrundad ekonomisk plan. Måste säga:Vad var det jag sa i bloggen 2014, Japan kan bli en tillväxtmotor.

Finansminister då, Kōji Omi, fick i uppgift att genomföra planen. Han redovisade tillsammans med Abe tankarna flera gånger på STS forum, som Omi grundat och är ordförande i. Och jag hade nöjet deltaga i detta forum ett antal gånger, med flera givande samtal med Omi. Notera samtidigt att Japan inte har åldersnoja, Omi är född 1932.  I höstas deltog Abe i återigen STS forum igen. Något som markerade både Omis och STS betydelse (STS är ett innovationsmöte ii oktober varje år sedan 15 år)

Tyvärr har det tagit omvärlden 10 år att förstå att den ekonomiska politik som Shinzo Abe bedriver kommer att ge resultat. Han hade förvisso en del motgångar i början, men Abenomics fungerar. Det förstår omvärlden alltså nu, liksom de japanska väljarna. Valet i oktober förra året gav Abe en rejäl fullmakt.

Japanska Utrikesdepartementet har en intressant hemsida om relationerna mellan Japan och Sverige. Med länkar.

Här hemma har Sweden Japan Foundation firat att de två länderna har haft diplomatiska relationer i 150 år. Denna stiftelse har en intressant historiesida, som kan läsas även av de som inte följer med på Japan-resan.

Från Sverige deltar dryga 100 företagare, varav 25 tillhör gruppen “Start Ups”. Handelsminister Ann Linde svarar för denna delegation, under ledning av den svenske Konungen. Så här ser det officiella programmet ut. Därutöver kommer en stor mängd möten där de svenska företagarna utvecklar sina affärsförbindelser i Japan.

Några andra artiklar av intresse om Japan:

Vill bara tillägga en viktig reflektion. Japan har beskrivits som landet som gått bakåt. Men man glömmer bort att den reala ekonomiska tillväxten varit 1 procent om året. Trots att BNP inte vuxit, och det beror på den minskande befolkningen. Så de som lever har fått det mycket bättre.

PS Dagen efter bloggen i Dagens Industri “Robotarna lyfter Japans ekonomi”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.