Nog är man stolt över Stefan Löfven

Det är inte utan att man är lite stolt över Stefan Löfvens insats i Washington i tisdags. Visserligen lyckades han inte hindra Donald Trump från att gå vidare med ståltullar, men han var inte alls bortkommen, utan tog för sig ganska bra. Aftonbladets reportage och kommentarer idag ger en god och uppmuntrande bild

Men, inser Stefan Löfven att han håller på att införa inhemska ståltullar i Sverige? Det är osynliga “ståltullar”, som kan komma driva entreprenörer och företagare från Sverige. Det blir för osäkert här hemma. Nyligen kom förslag på exitskatt, som blir en slags arvsskatt. I dagarna kom så hotet om en ny förmögenhetskatt. Många andra insatser mot de svenska företagen har genomförts eller står för dörren.

I Aftonbladet erkände Stefan Löfven i lördags att en förmögenhetskatt kan komma. Så här sa han: enligt Aftonbladet:

AB: Blir det en ny förmögenhetsskatt alltså?

Löfven “Vi återkommer, vi håller som sagt var på och ser över hur vi ska göra detta, men det är ingen tvekan om att de som har det allra bäst ställt, de kan bidra mer än de gör i dag.”

Så åter till USA, Trump: “Our relations has never been better“. För nu över detta till Sverige. Tänk om svenskt näringsliv sa: “Vårt näringslivsklimat har aldrig varit bättre”. I stället kommer näringslivets företrädare säga: “Sedan löntagarfonderna har vi aldrig haft ett så osäkert företagsklimat som idag. Vi börjar jämföra dagens läge med just löntagarfonderna.” Mycket olyckligt.

Vad borde Stefan Löfven göra i stället? Han borde tänka tillbaka på sin första tid som socialdemokratisk partiledare. Då åkte han till Göteborg, uppsökte Götaplatsen, där han höll sitt 1:a majtal. Framtiden var innovation. Det var 2012. Sedan kunde han tänka på sitt utspel i Dagens Nyheter i september samma år, som chockade en del partiarbetare, men välkomnades av landets företagare.

”Vi presenterar en ny affärsplan för Sverige”

så löd rubriken i DN DEBATT den 24 september 2012. Här är förslagen i kortform:

  1. Höj Sveriges kompetens till världsledande nivå
  2. Skapa jobb i växande och kunskapsintensiva företag
  3. Stäng rekryteringsgapet på arbetsmarknaden
  4. Sätt innovation i centrum
  5. Inse att allas framgång är Sveriges framgång

Idag är det nog ingen i näringslivet som känner igen Affärsplan Sverige. Detta tror inte jag att Stefan Löfven förstår. Nu talas det till och med om ett nytt folkuppror, igår på Svenskt Näringsliv.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Nog är man stolt över Stefan Löfven

  1. En demonstration mot exitskatten tror jag kan vara meningsfull. Vänsterpartierna och inte minst regeringen är nog måna om att företagarnas uppror skall uppfattas som ett snävt gruppintresse.
    En demonstration mot det galna förslaget borde få mycket mediaintresse och visa allmänheten att företagare inte bara är storföretag.
    Good luck!
    Claes von Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.