Näringsdepartementets Halvhalt på Tekniska Museet

I fredags hade Annie Lööf kallat till ett möte, en “Halvhalt“, om innovationspolitiken. Denna heldag inleddes med att vi (200 deltagare) fick reda på lite om arbetet med den kommande strategin, sammanhållninspolitiken (som få vet vad det är) och Horizon 2020 (som man underligt nog kallar för Horisont 2020). Den som försöker hitta evenemanget på Näringsbloggen går bet. Där finns inget, inte heller om man söker på “Halvhalt” på Näringsbloggen (den kan ju ligga gömd) får man någon träff.

Efter lunch kom näringsminister Annie Lööf inflygande. Hon höll en timmes samtal i soffan med fyra personer. Intressant samtal, som man kan lyssna på om man så vill även nu, men inget konkret – som nog många längtat efter. Det måste dock sägas att Annie Lööf är väldigt skicklig på att leda ett sådant här samtal i en avslappnad stil.

Liselott Bergman och Monika Wassén var mer konkret i sin beskrivning hur Sverige uppfattas i omvärlden. Vi har en bra image, vi ligger väl till i olika rankinglistor när det gäller innovation och kreativitet, men… Vi skulle behöva föra ut bilden kraftfullare, enligt de två företrädarna för Svenska Institutet.

I övrigt var det fria diskussioner runt 34 runda bord. Frågan är vad denna dag gav. Här fanns inga konkreta förslag från departementet. Inte heller tycktes man vilja ha in vare sig skarpa förslag eller reaktioner på det som komma skall i innovations-strategin. (Det fanns ett par sidor i programmet som ställde frågan). Vi som deltog hade inte heller fått programmet i förväg, vilket jag tycker är ett “måste”.

Min förhoppning är att regeringen kommer med en oerhört bra, och helst konkret, innovationsstrategi i början på hösten. Och jag vill på allt sätt medverka till detta. Frågan är, och den har jag ställt till huvudprojektledare Sara Modig, om inte regeringen borde lämna ut sina tänkta förslag. Bara på det sättet kan vi få en verklig dialog (med kunderna – de svenska aktörerna). Men nu är det snart för sent. Dialogen får väl komma när strategin ligger på bordet.

Du som läser min blogg och deltog i Halvhalten: Har jag uppfattat dagen och saken på rätt sätt? Är jag onödigt kritisk? Kommentera och hör gärna av Dig!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Näringsdepartementets Halvhalt på Tekniska Museet

  1. Tack för att du medverkade vid Halvhalt! Vi har många kanaler för arbetet med den nationella innovationsstrategin. Befintlig information om Halvhalt hittar du här: http://www.regeringen.se/sb/d/14440. Blogginlägg om dagen är på väg, och jag kan berätta att vi har definitivt fått in förslag och synpunkter från diskussionerna vid borden som vi nu tar tillvara.

    Dagen syftade dock inte bara till att få in inspel till innovationsstrategin, utan framförallt till att utforska och synliggöra de starka kopplingar som finns mellan strategiprocessen, sammanhållningspolitiken och Horisont2020. Dessa kopplingar blev enligt min upplevelse tydliga under dagen, inte minst genom samtalet i “Annies hörna”.

    För att dina läsare ska ha samma information som du, kan jag än en gång bekräfta att vi i nuläget inte har några möjligheter att genomföra en öppen konsultation av utkastet till strategidokument. Däremot vill jag betona att dokumentet som presenteras senare i år är startskottet, som näringsministern själv framhåller, för ett utvecklat sätt att arbeta med politikutformningen för ökad innovationsförmåga. Dokumentet blir utgångspunkt för de fortsatta dialoger som är en bärande del av detta arbetssätt under åren som kommer. Som skedde i UK, och nu sker i Finland, är det inte osannolikt att strategin revideras under vägen fram till 2020 och bortom för att ta hänsyn till utvecklingen i vår omvärld och inom landet.

    • Tack Sara för Din kommentar, som jag uppskattar! Ser fram emot kommande blogginlägg om Halvhalt.
      Det är tråkigt att inte konkreta förslag kan diskuteras under processens gång. Det var något som den nu avgågne “kommunikationschefen” i rgeringen, Per Schlingmann utlovade i en artikel i Expressen förra sommaren. Nu får vi gilla läget och låta publiceringen av “dokukmentet”, dvs innovationsstrategin, bli starskottet på den offentliga debatten om de konkreta insatser som bör och måste göras för att bygga framtidens Sverige.
      Tilläggas kan att det innovationspolitiska ramverk, som vi arbetat med i IVA-projektet, nu kommer i utvecklad tappning. Det är Pontus Braunerhjelm, Magnus Henrekson och Klas Eklund som formulerar ett ramverk. Det kommer att bli en viktig pusselbit i det framtida arbetet med innovationspolitiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.