När tar robotarna över i köket?

Svaret är att det har redan skett, i vart fall i en del restaurangkök. Serverande robotar finns det många av, särskilt i Asien. Ännu så länge behöver människan vara med och övervaka, men om 10 år har vi säkert restauranger  som helt sköts av robotar, utom möjligen ägandet.

För några år sedan chockade jag mitt auditorium med att vi så småningom får sällskapsrobotar. Nu är de här och säljer slut kvickt. I våras sålde man i Tokyo 1000 robotar på mindre än en minut. Denna robot har känslor. Det finns andra robotar som känner igen dig, med ansiktsidentifiering, och hälsar Dig välkommen, med namns nämnande och sedan tar upp beställning på fika och serverar…

Morgondagens sällskapsrobot kommer för många äldre, med behov av djupa samtal, att ge perspektiv. Roboten kompletterar sitt eget kunnande med snabba sökningar på internet, som hans mänsklige broder inte kan göra så snabbt eller inte vet hur man ska göra. Och säger man något fel i konversationen kan roboten korrigera detta. Vilka perspektiv…

Detta är den långa, men kanske inte helt ointressanta inledningen, till att årets SNS:s Tylösands-konferens. Den går av stapeln i morgon, onsdag. Temat är digitaliseringen, den stora revolutionen idag som blir ännu större i framtiden.

Utgångspunkten för årets Tylösandskonferens är vår tids snabba teknikutveckling och hur den påverkar företag, individer och samhällen. SNS har samlat några av världens främsta på området, däribland MIT-professorn David Autor, som visat hur den nya tekniken påverkar produktivitet, sysselsättning och löner. En annan profet är McKinseys VD Dominic Barton som kommer att tala om teknikens påverkan på våra liv, näringslivet och den globala ekonomin. Konferensen leds av Nik Gowing, BBC World News nyhetsankare.

Andra som medverkar är Leif Johansson, Ericssons ordförande och närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Programmet med fler aktörer finns här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”När tar robotarna över i köket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.