Svaret är att det har redan skett, i vart fall i en del restaurangkök. Serverande robotar finns det många av, särskilt i Asien. Ännu så länge behöver människan vara med och övervaka, men om 10 år har vi säkert restauranger som helt sköts av robotar, utom möjligen ägandet.
För några år sedan chockade jag mitt auditorium med att vi så småningom får sällskapsrobotar. Nu är de här och säljer slut kvickt. I våras sålde man i Tokyo 1000 robotar på mindre än en minut. Denna robot har känslor. Det finns andra robotar som känner igen dig, med ansiktsidentifiering, och hälsar Dig välkommen, med namns nämnande och sedan tar upp beställning på fika och serverar…
Morgondagens sällskapsrobot kommer för många äldre, med behov av djupa samtal, att ge perspektiv. Roboten kompletterar sitt eget kunnande med snabba sökningar på internet, som hans mänsklige broder inte kan göra så snabbt eller inte vet hur man ska göra. Och säger man något fel i konversationen kan roboten korrigera detta. Vilka perspektiv…
Detta är den långa, men kanske inte helt ointressanta inledningen, till att årets SNS:s Tylösands-konferens. Den går av stapeln i morgon, onsdag. Temat är digitaliseringen, den stora revolutionen idag som blir ännu större i framtiden.
Utgångspunkten för årets Tylösandskonferens är vår tids snabba teknikutveckling och hur den påverkar företag, individer och samhällen. SNS har samlat några av världens främsta på området, däribland MIT-professorn David Autor, som visat hur den nya tekniken påverkar produktivitet, sysselsättning och löner. En annan profet är McKinseys VD Dominic Barton som kommer att tala om teknikens påverkan på våra liv, näringslivet och den globala ekonomin. Konferensen leds av Nik Gowing, BBC World News nyhetsankare.
Andra som medverkar är Leif Johansson, Ericssons ordförande och närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Programmet med fler aktörer finns här.
Jag har föreslagit som diskussionsämne i Diskussionsklubben ” Robotar – ett hot eller en möjlighet?”